Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Концепцията за развитие на държавното обвинение на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев е "противоречива, с общи фрази, а и има и неща, които тревожат". 

Това заяви пред бТВ адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов по повод представения във вторник документ от претендента за наследник на Сотир Цацаров и настоящ негов заместник.

 
Пасаж от концепцията звучи така: "Вярвам, че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да им дадем "продукта", който те очакват от нас. Този продукт се нарича "справедливост". Липсата й няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона."
"Това е чист популизъм. Няма буква на закона, а закон, който трябва да бъде спазван. Надявах се новият главен прокурор да е човек, който ще изисква законът стриктно да се спазва от прокуратурата, каквото в тази концепция не виждам", заяви по този повод Йорданов.

За заявката на прокурор Гешев за отваряне на държавното обвинение към медиите и подаване на информация към обществото, адвокатът каза:

"Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. Мисля, че и в момента това е прекомерно и е предварително. Не ме интересува кого задържат, а какъв обвинителен акт ще бъде внесен и дали срещу него ще застане осъдителна присъда. Досъдебното производство е тайно по дефиниция. Какво виждаме обаче – то още не е започнало, но се изсипват камери".

Йорданов даде пример, че само по три последни случая, по които е работил, хората са завели дела срещу прокуратурата след оправдателни присъди и общият размер на присъдените обезщетения са на стойност 50 000 лв.

"Не ги плаща прокуратурата, плащаме ги ние", припомни бившият министър.

Емануил Йорданов е скептичен и за смисъла от предложението в концепцията на Иван Гешев склоняването към подкуп да се декриминализира. По думите на адвоката "това не е сериозно" и попита какво се случва, ако някой подхвърли плик с пари, например. 

Според него в концепцията не са адресирани сериозни проблеми в правосъдната система и наказателния процес. Освен това откри и противоречие - според Гешев трябва да се следи по-стриктно от ръководителите в държавното обвинение за спазването на сроковете по закон за работата на прокурорите. На този фон обаче по искане именно на прокуратурата Народното събрание и управляващото в него мнозинство приеха промени в НПК, които връщат т.нар. "фигура на вечния обвиняем". 

"Прокурор Гешев да погледне чл. 234 от НПК. Вече едно разследване може да се удължава до безкрайност. Иначе говорим за спазване на срокове", посъветва Йорданов.

Той сподели още, че има сключването на споразумения между обвиняеми и прокуратура не е лоша практика, но когато това се случва на базата на закона. Според Йорданов обаче в реалната практика има случаи, в които обвиняеми са принуждавани да сключват споразумения. "Мога да разкажа на прокурор Гешев за такива случаи, ако се интересува", предложи още бившият министър.

Коментари

Никой няма съмнения за компетентността на Гешев,

ама като тръгне некое костококо да ми обяснява как "законът" бил големата ралта в нашия държавен клозет, в който законите се пазарят като картофите и лука на пазара Георги Кирков немам нерви да слушам. Г-н бившият министър (на Мавъра) да каже защо Гената Бакърджиев, Данчо Ментата, Ицето Бисеров и Стефчо Мафиянски не влязоха в затвора кога той беше на власт, а не да ми говори глупости за днешното управление - изцяло последица и правоприемник на неговите беззакония.
Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

#КОЙ

КОЙ си ти, бе "Никой няма съмнения за компетентността на Гешев", от името на #КОЙ ли се изказваш всеки път? Много говорители се навъдихте около Пеев...време е за чумавите прасета.
 's picture

Petyo9

Любопитно

какъв ще бъде "компетентният" отговор на Иван Гешев, ако Делян Пеевски бъде ефективно осъден по закона РИКО? Защото той "компетентно" твърди, че Пеевски е по-чист и от моминска пазва. Особено по темата за обира на КТБ. Обвинението напредва с обвинителният акт и вероятно към края на септември Делян Пеевски ще бъде подведен под съдебна отговорност. Да видим тогава какво ще обясни "компетентния".
 's picture

Бобо

дежурният свински трол

Абе откачалко досадна , човек само като му прочете тезисите на тоз рапон и вижда как плуват Чайки в главата му , прокурор ще раздава справедливост , че по голяма глупост и простотия може ли да се изкаже . Свински подлоги СПРАВЕДЛИВОСТ може да раздава само СЪДА .... Всичко останало е Чайка .

Четирибуквено,

хапчетата и легенчето за лиги не забравяй, че както си се напънал ще пукнеш некоя жила и ще вкараш НЗОК у излишни разходи :)

Калин

Разбира се, че е противоречива и най-вече от гледна точка на адвокатите. Защото те си вадят хляба, като извадят някой углавен престъпник от ареста, защото изведнъж се оказва, че има гъбички по ноктите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.