След като глоби лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов за използване на трибагреника по време на предизборната кампания за евровота, Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба от 2000 лева и на заместника му в партията - Ангел Джамбазки.

Причината: в качеството си на кандидат за член на Европейския парламент от ВМРО-БНД е нарушил разпоредби на Изборния кодекс. Това се казва в решение на комисията.

Според ЦИК Джамбазки е нарушил добрите нрави, като е сравнил действията на българската полиция с тези на полицията в Брюксел. В телевизионен репортаж Джамбазки изтъква, че полицията в Брюксел е застреляла терористи. Това за него е аргумент, че българските полицаи трябва да могат да ползват своето оръжие, включително при инциденти като напрежението в Куклен от преди няколко месеца. Тогава роми нападнаха с камъни полицейски патрул в града.

В ЦИК са постъпили възражения - както от Джамбазки, така и от Каракачанов, но и в двата случая административно-наказващият орган намира, че не са налице предпоставки за приемане на случаите за маловажни, неправилни и незаконосъобразни.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски районен съд, чрез Централната избирателна комисия, в седемдневен срок от връчването му.