България е рекордьор по ръста на минималната работна заплата, която от догодина ще стане 610 лв. 

"Проблемът обаче е, че тръгваме от много ниско ниво", заяви социалният министър Бисер Петков в ефира на бТВ.

Продължава да има тежко неравенство на доходите, особено в Северозападния регион, но правителството спазва обещания ръст на минималната заплата, подчерта министърът.

Работещите бедни у нас - т.е. тези, които получават заплата, но не успяват да покрият разходите си с нея, са между 600 и 800 хиляди души, призна той. 

Министърът коментира и механизмите на влезлия в сила от началото на годината Закон за личната помощ, чрез който се осигуряват лични асистенти за хората с увреждания. От 1 април е започнала индивидуалната оценка на всеки човек с увреждане, което включва дори тези, които се нуждаят от помощ да си купуват батерии за слуховите апарати. Някои са я минали по два, дори три пъти - общо 124 хил. души.

За личен асистент обаче са се регистрирали далеч по-малко.

"До края на юли, за първите 4 месеца, 9500 души са заявили потребност, 8500 са получили направление. По наши изчисления около 80 000 души имат право на личен асистент. 24 хил. в момента ползват услугата и наскоро правителството удължи срока до края на годината", уточни той.

И отбеляза, че няма как да се изпусне срокът - просто 1 септември е началната дата, в която започват да се изплащат заплащането на личните асистенти. Ключово е да няма двойно финансиране - ако някой кандидатства за включване в механизма и получава допълнителни средства от пенсия, те ще финансират част от услугата. Хората с увреждания могат да посочат кой да им е личен асистент, стига да не е под запрещение или осъждан за домашно насилие, уточни Петков.