Не може цялата държава да ври и кипи заради чумата по свинете и единственото прессъобщение от Министерския съвет да е среща на премиера с футболен клуб "Арда". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние разбираме за какво става дума. Идват местни избори. Сигурно взема пак кампанията на ръчно управление. Започва да раздава пари отсега, но над партийните интереси има и далеч по-големи. За нас това е приоритетът на държавата", каза Нинова, имайки предвид африканската чума по свинете.

Тя заяви, че БСП няма да трупа партиен дивидент от нещастието на хората, защото всички българи и икономиката като цяло ще пострадат от това.

"Очевидно е, че е проблемът се разраства. Все нови и нови райони са обхванати от болестта. Има прогноза на експерти, че до края на август цялата страна ще бъде засегната. Много сме говорили за това, че през последните години правителството на Борисов проспа възможността да ограничи този процес, да го спре. По-тревожното е, че днес, когато трябва да се действа активно, това не се прави. Има усещане за хаотични действия, различни във всеки район", каза още Нинова.

Според нея трябва да се сигнализира прокуратурата за бездействие на длъжностни лица.

"Срещнахме се с много специалисти, днес разговаряхме с ветеринари, ловни дружинки, има мерки, които могат да се вземат, да дадат резултат и те са спешни, но уви, не се правят. Предлагаме МС да се събере от излишъка да определи фонд средства, с които да плати по пазарни цени на стопаните животните, които в момента избиват. Второ - да се централизира целият този процес и да стане държавна политика и държавно отношение. Предлагаме да се направи среща с председателите на всички ловни дружини", каза Нинова.

Тя изтъкна, че Националният ловно-рибарски съюз е предложил мерки още преди една година.