Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голям брой свидетели не са направили нищо, за да спасят бургаския ултрамаратонец и поклоник Коста Янков, който беше зверски убит по време на поход към Рилския манастир. Това съобщиха от прокуратурата в Перник.

Смъртта на 77-годишния бай Коста - намерен разсъблечен, пребит и удушен между селата Дрен и Горна Диканя, помрачи едномесечния поход "Светият път" - от Велико Търново до Рилския манастир, дублиращ трасето, по което преди 550 г. са пренесени мощите на св. Йоан Рилски.

За престъплението е задържан мъж на 46 г. край хърватската граница. Той трайно живеел в Италия, но майка му имала вила в Дрен.

По думи на участници в похода пред Клуб Z, бургазлията - който бил в отлична форма за възрастта си - практически само нощувал с останалата група. Сутрин тръгвал с тях от стартовата точка и вечер се присъединявал за нощувката. Не споделял останалото трасе, като една от причините било намалното му зрение.

По данни на прокуратурата във фаталната нощ на 26 юли Коста Янков решил да търси нощувка в църквата на Дрен, след като попитал местна жена къде е храмът. Заради влошеното си зрение обаче объркал пътя и вместо в черквата влязъл в частна вила.

Малко по-късно там много пиян се прибрал предполагаемият извършител и пребил до смърт възрастния човек. Заподозреният се намира в Хърватия, където е бил задържан при влизане в страната. Очаква се екстрадицията му.

"По нещастно стечение на обстоятелствата Коста е влязъл в дома на извършителя на убийството, вместо в храма, намиращ се в центъра на с. Дрен", обясни прокурорът Николай Цветков. Цветков разясни още, че от свидетелски разкази е станало ясно, че собственикът на къщата е бил пиян.

Той изобщо не е дал възможност на Коста Янков да му даде обяснения защо и как се е отзовал в дома му. Свидетели на убийството са станали близки на 46-годишния мъж. Вероятно той се е вбесил, че неканеният гост ще уплаши майка му и дъщеря му.

При намирането на тялото правело впечатление, че ги няма скромните вещи на убития - туристическа мешка, мобилен телефон и др. Това и навело разследващите на версията, че е убит другаде и е хвърлен в пущинака между двете села.

"Негов съсед му е помогнал да изнесат тялото до пътя, където е изоставено. Обвиненият е имал криминална регистрация за лека телесна повреда. Установено е, че след употреба на алкохол лицето става агресивно", обобщава Николай Цветков.

Съседът вероятно ще бъде само свидетел в предстоящия процес. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.