Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След като вчера зам.главният прокурор и единствен кандидат за главен Иван Гешев написа от свое име (но на страницата на държавното обвинение) становище срещу статия в "Капитал" от петък, днес го последва и Асоциацията на прокурорите в България.

Припомняме, че вчера Гешев пишеше "от името на г-н Сотир Цацаров и ръководството", а статията му съдържаше многозначителни обещания, че "ще бъде отговорено с всички позволени от закона средства".

Става въпрос за анализ на Росен Босев "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев". В него се посочват съвпадения - как например от Стара Загора прокурорите подкрепящи Гешев без да искат са пратил и отчет - кои са в отпуска и затова не са се подписали, а пък в Бургас подписката е подписана директно от апелативния прокурор.

"Статията продължава, внушавайки ясно, че масово изразената подкрепа от прокурорската гилдия за кандидатурата на г-н Иван Гешев, не била спонтанна "идея", а гарантирала своеобразен имунитет и гаранции за кариерно развитие и израстване на "немалка част" от подписалите се прокурори", възмущават се в днешната си декларация обвинителите от Асоциацията.

Това, което най-много обаче дразни и Асоциацията, както и Иван Гешев вчера, е споменаването на прокурор Силвия Соколова от СпП (макар че това не е единственото име в статията на "Капитал", б.р.):

"В публикация от 02.08.2019г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013 г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

В цитираната статия въпросното изявление се дава като пример за това как административните ръководители заставят прокурорите, следователите и служителите на ПРБ да изразяват позиции по определени въпроси, грубо погазвайки тяхната независимост и право на изразяване на собствено мнение", пишат те.

И още:

Ние, членовете на УС на АПБ изразяваме острата си реакция срещу такива неправомерни внушения в публичното пространство и не приемаме подобни неоправдани медийни провокации. Нещо повече - считаме, че в случая се касае не просто до некорекно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда".

Накрая те призовават Прокурорската колегия на ВСС "да упражни правомощията си" и да вземе отношение по случая.

Ето и цялата декларация:

Уважаеми колеги и членове на ПК на ВСС,

В публикация от 02.08.2019г. във вестник "Капитал", озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Гешев", се сочи, че наш колега - Силвия Соколова, прокурор в Специализираната прокуратура, като свидетел през 2013 г. по воденото тогава дисциплинарно производство срещу покойния член на ВСС Камен Ситнилски заявила, че откакто е прокурор не знаела "някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си".

В цитираната статия въпросното изявление се дава като пример за това как административните ръководители заставят прокурорите, следователите и служителите на ПРБ да изразяват позиции по определени въпроси, грубо погазвайки тяхната независимост и право на изразяване на собствено мнение. Статията продължава, внушавайки ясно, че масово изразената подкрепа от прокурорската гилдия за кандидатурата на г-н Иван Гешев, не била спонтанна "идея", а гарантирала своеобразен имунитет и гаранции за кариерно развитие и израстване на "немалка част" от подписалите се прокурори.

Ние, членовете на УС на АПБ, заявяваме открито както персоналната си подкрепа за прокурор Соколова за неоправданото засягане на доброто й име, така и безусловната си защита на авторитета на прокурорската гилдия като цяло от подобни неправомерни медийни атаки. АПБ осъжда остро всякакви форми на подобен медиен натиск като опит за опорочаване и дискредитиране на ПРБ. Като съсловна организация на прокурорите в РБългария, ние, членовете на УС на АПБ изразяваме острата си реакция срещу такива неправомерни внушения в публичното пространство и не приемаме подобни неоправдани медийни провокации. Нещо повече - считаме, че в случая се касае не просто до некорекно поднесена информация в публичното пространство, а за целенасочен опит за внушение на обществото, че професионалната общност на прокурорите в страната е изразила "услужливо" подкрепата си за г-н Гешев едва ли не "под команда". Това не само е накърняване на принципа за независимостта на съдебната власт, но сериозно и опасно застрашаване конституционните устои на правовата държава.

Ето защо, на основание приетия с Решение на ПК на ВСС от 20.03.2019г.  "Механизъм за публична реакция на ПК на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи", с настоящата декларация призоваваме ПК на ВСС да упражни правомощията си за вземане на отношение по случая. 

 

06.08.2019г.

Гр.София                                              Управителен съвет на АПБ

Коментари

 's picture

smarf

Жалки, смешни нищожества.

Това е утайката. Кариеристи, безскрупулни хора , без достойнство и липса на морал. Как поне един не се опита да изрази собственото мнение да се опълчи срещу наглата арогантност на корпулентното тяло разпореждащо се с прокуратура и съдебна власт. Не съзнават ли, колко са жалки, ретроградни и смешни с декларациите си за подкрепа от "колективите" от страната. Всяко тяхно изявление и поява на простия милиционер, който са избрали е нов гаф, предизвикват смях и сриване на авторитета на институциите.

Те имат и собствено мнение,

просто не са съгласни с него.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

спонтанна:

спонтанна, спонтанно. Която възниква от вътрешни подбуди; естествен, непринуден. Спонтанна радост. Спонтанни чувства. Също така се използват следните синоними: бърз, внезапен, непринуден, естествен, неудържим, самороден, свободен, интуитивен безусловен, неограничен, необусловен, вроден, инстинктивен непосредствен непоискан, неизискван, доброволен непредумишлен, непреднамерен, импровизиран, неволен непресторен, непредвзет, прям, искрен

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.