"Един ден, както си седях в офиса, се зачудих защо ползваме толкова много изкуствено осветление, когато през прозореца влиза слънчева светлина", така започва разказа си Нийл Джоузеф, който е електроинженер в "Тесла". И въпреки че неговата история започва като детска приказка, от нея се ражда новото му изобретение - "умната" крушка "Алба". След мащабно проучване, доста изчисления и няколко не толкова успешни прототипа, Джоузеф напуска компанията и основава собствена фирма. Той започва да прави подобрения на "Алба" и от крушка за автомобилни фарове, тя се превръща в модерен енергоспестяващ уред. 

Новата джаджа се различава коренно от всички халогенни, LED и волфрамови крушки, които са правени досега. В "Алба" има сензори за движение, с които отчита дали има някой в помещението и на базата на това подава различно количество светлина. Ако стаята е празна, крушката се изключва и минава в режим на зареждане. Това става с помощта на фоточувствителни клетки в корпуса й, подобни на тези в соларните панели.

"Алба" се учи от навиците на обитателите в къщата - ако например често включвате лампа и обичате по-осветени помещения, сензорите ѝ отчитат това и тя подава повече светлина. Може дори да се синхронизира с приложение за смартфон, което управлява осветлението на цяла къща. Джоузеф обаче подчертава, че не става въпрос за изкуствен интелект. Крушката се "адаптира", зарежда и свети на базата на доброто комбиниране на две познати технологии - фотоклетката и сензорите за движение, но в нея няма компютър и софтуер, който да прави изчисления.

Нийл Джоузеф работи с партньорство с бившия инженер от НАСА Йови Гакузан. Повече от 15 години той работи с най-различни сензори - за движение, температура, допир. Гакузан разработва новата сензорна система на "Алба", която се адаптира по-добре към промяната в количеството дневна светлина. Той дори вгражда няколко режима на работа - четене, светлина на нощна лампа, осветление за романтична вечеря и др. 

Крушката "Алба" се захранва и от електрическата мрежа, но използва между 60 и 80 процента слънчева светлива, като по този начин намалява значително разходите за енергия. Цената ѝ е малко висока, комплект от 2 крушки струва 150 долара, но двамата инженери смятат, че издръжливостта ѝ и по-малките сметки за ток оправдават първоначалната инвестиция.