Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дискотека - мъж и жена си разменят погледи, пият, смеят се, танцуват, после се целуват. Мъжът води младата жена в дома си, заключва вратата, тя иска да си тръгне, той я изнасилва.

След края на видеоклипа седем мъже на по 30-ина години, дошли в Берлин от Сирия, Ирак или Афганистан, са приканени да изразят мнение:

"Тя пи прекалено много, те спят заедно", казва един от тях, убеден, че момчето се е възползвало от опиянението на младата жена и е злоупотребило с нея. "Той знаеше много добре какво иска", допълва друг.

Тук се намесва преподавателката Карола Пиетруски-Ниан, за да каже, че "това се случва често в Берлин, младежите пият прекалено много, вземат наркотици" и в някои случаи може да се стигне до такъв вид агресия.

В топъл летен следобед в един от най-бедните квартали на Берлин, Марцан, където са настанени голяма част от хилядите бежанци, пристигнали в столицата от 2015 г. насам, седемте мъже участват в четиричасов курс, наречен "Заедно за сигурност".

По-прозаично казано, става въпрос за обучение за сексуалното поведение и съгласието.

"Това са трудни теми, говорете свободно", насърчава ги обучаващата.

Събрани около маса с подноси с плодове пред тях, и седемте мъже, неженени и повечето без деца, са се включили доброволно в това обучение, организирано от норвежката организация "Хироу", която управлява множество домове за мигранти в Германия.

Как става ясно дали една жена е съгласна? Какви съвети да дадем на бежанците, които идват от държави, където момичетата и момчетата често учат в отделни учебни заведения, където публичните прояви на нежност са забранени, където изнасилването в рамките на двойката не се смята за престъпление?

"Като чаша чай"

Това са ключови въпроси в държава, приела за четири години няколкостотин хиляди бежанци и все още преследвана спомена за случилото се в Новогодишната нощ през 2015 г. в Кьолн, когато бяха извършени множество сексуални посегателства, главно от граждани на страни от Магреб.

В Норвегия, след множество гнусни изнасилвания, в които бяха замесени бежанци, между 2013 и 2015 г. мигрантите бяха задължени да преминават такова обучение.

В Германия през 2018 г. беше регистрирано увеличение от 15 процента на сексуалните престъпления и посегателства, извършени от чужденци - 6046 случая в сравнение с 5258 предходната година, сочи официалната статистика. Това увеличение е свързано отчасти със затягането на законодателството след 2016 г.

То обаче разкрива какво предизвикателство представлява приема на мигранти, голяма част от които са неженени млади мъже. До такава степен, че крайната десница е готова да се възползва от трагедии като изнасилването и убийството през 2018 г. на момиче във Фрайбург от афганистанец.

В един от кратките видеоклипове, използвани при обучението, се обясняват разликите между доброволни сексуални отношения и изнасилване. "Това е като да попитате някого дали иска чаша чай", казва в началото глас на английски език.

"Ако отговори "Да, много обичам", то този човек иска чай. Ако се колебае, можете да направите чай и да попитате отново", продължава видеото. "А ако ви кажат "Не, благодаря", не правете чай и не се сърдете. Същото е и при секса", заключава клипът.

В друго упражнение всеки участник застава срещу друг обучаващ се. Видеоекран им показва на какво разстояние могат да се приближат един до друг и къде се намира "личната граница" на интимността.

"Закони"

"Не бива да се допирате до събеседника си. Същото е и с децата, те не обичат да бъдат прегръщани насила", казва обучаващата.

А как стоят нещата със съгласието в двойката?

"Допреди няколко години изнасилването в рамките на двойката не беше смятано за престъпление в Германия", отбелязва преподавателката.

"При нас имаме два закона: държавния и семейния, на рода", обяснява участник. "За много от тези хора задължението да заклеймиш свой близък, извършил изнасилване или актове на малтретиране, не се подразбира, още по-малко, ако виновникът е баща им. При нас честта е важна ценност", обобщава той.

Друг е смутен от факта, че в Германия детето може да запази фамилното име на майка си при развод.

Хайнц-Юрген Вос, преподавател по сексология в университета в Мерзебург, смята тези обучения за полезни, тъй като "съществуват културни различия и различия в нравите". Той е на мнение, че такова обучение трябва да се въведе в цяла Германия, което ще е предизвикателство, тъй като образованието и обучението са в компетенциите на провинциите.

Според неправитествената организация "Про-Азил" е обратното, "човек усвоява по-добре ценностите и нормите в ежедневието, отколкото в клас. Най-добрата интеграция и превенция са контактите, училищната подкрепа и достъпът до трудовия пазар".

Анализът е на Матийо Фулкес за Франс прес. Преводът е на БТА.

Коментари

....

Това са новите европейци. Те нас ще обучават, а не ние - тях.

Там обучават прогонените от войните на САЩ

в Азия и Близкия изток, защото като ги приеха, поеха и отговорност да ги интегрират. А у нас държавата прави точно обратното, засилва простотията, сегрегацията и антагонизма, за да държи властта още по-здраво. А боклукът кълве ли кълве.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.