Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Със съжаление съобщаваме, че поредица от непредвидени затруднения направи невъзможно провеждането на фестивала, който си представяхме – със страхотните артисти, които бяхме ангажирали, и социалния ангажимент, който очаквахме“, обяви Майкъл Ланг, съосновател на „Удсток фестивал на музиката и изкуствата“.

„Благодарим на артистите, феновете и партньорите, които стояха до нас, въпреки всички несгоди”, казва Ланг, цитиран от различни медии.

Преди петдесет години в край градчето Бетел, Ню Йорк, се проведе фестивал, който ще остане жив завинаги в паметта на Америка и голяма част от останалия свят. Фестивалът „Удсток” през 1969 г. се превърна във връхна точка на хипи движението в ерата на рокендрола и свободната любов, с участието на суперзвезди като Джими Хендрикс, Джанис Джоплин и Сантана. Пет десетилетия по-късно един от първоначалните му организатори искаше да отдаде почит с „Удсток 50” – фестивал, обединяващ множество музикални актове, стари и нови, за да отбележи 50-годишнината на онзи уикенд на музика, мир и любов.

До 31 юли планът беше „Удсток 50” да се състои от 16 до 18 август 2019-а – в същия уикенд на месеца, както през 1969 г. край Бетел, Ню Йорк. Локацията, на която трябваше да се състои „Удсток 50” бе променяна няколко пъти поради проблеми с разрешителното за събитието, като вариантите в щата Ню Йорк отпаднаха. В крайна сметка организаторите избраха концертния комплекс на открито „Мериуедър Пост“ в Колумбия, Мериленд.

Всъщност, дори оригиналният „Удсток” не беше в град Удсток, Ню Йорк. Той се проведе на мястото на ферма край Бетел, Ню Йорк, което е на около час и половина път с кола от Удсток. Двадесет и пет години по-късно „Удсток 1994” се проведе в друга ферма в Соугъртис, Ню Йорк, на десет мили от Удсток. После „Удсток 1999” намери малко странно място за фестивал на мира – военновъздушната база „Грифис“ в Рим, Ню Йорк, на около 150 мили.

Преди няколко дни звездите Джон Фогърти и Джей Зи обявиха, че се отказват от участие. Отмяната доведе до финала на объркана сага, започнала по-рано тази година. През април маркетингова фирма, която финансираше фестивала, реши да оттегли подкрепата си и предложи на организаторите на фестивала да отменят събитието. Но някои, включително основният промоутърът Ланг, един от създателите на оригиналния фестивал през 1969 г., заявиха, че продължават.

Сред първоначално обявените още през март 2019-а хедлайнери бяха групи като „Дъ Килърс”, „Дед & Къмпани”, „Имаджин Драгънс”, „Портюгал” и соло артисти като Джей Зи, Майли Сайръс, Маги Роджърс и Чанс дъ Рапър – еклектична смесица от представители на различни жанрове, някои от които като Сантана, Дейвид Кросби и Джон Фогърти, дори участвали в първия „Удсток”. Споменати бяха още: „Ракаунтърс“, „Блек Кийс“, Джанел Моно, Бранди Карлайл и др.

Но на 26 юли, точно след като „Удсток 50” потвърди промяната на местоположението в Мериленд, всички останали изпълнители бяха официално освободени от договорите си, съобщи „Билборд”. Ако някой пристигне в „Мериуедър Пост“ на 16 или 18 август, там ще е празно. (Но на 17 август ще има концерт на „Смашинг Пъмпкинс”, без никаква връзка с „Удсток 50”.)

Паметна плоча за първия „Удсток“, поставена през 1984 г. Снимка: Уикипедия

Макар и идеята за „Удсток 50” да се провали, годишнината от легендарния фестивал все пак ще бъде отбелязана. Град Бетел ще отдаде почит на „Удсток”, като между 15 и 18 август на същото поле, където се е провел оригиналният фестивал, Центърът за изкуства „Бетел Удс“ планира музикален уикенд, а близкият музей в града разполага със специални експонати за историята на фестивала. Ще свирят и пеят звезди като Арло Гътри – участвал и през 1969-а, Ринго Стар и неговата група, Карлос Сантана, „Дуби брадърс”, Джон Фогърти от „Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл”, „Тедески Тръкс Бенд” и други. Това звучи дори по-добре от звездите на отменения „Удсток 50”.

Площад Славейков

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.