Плановете на Хърватия за изграждане и опериране на терминал за втечнен природен газ на остров Крък са в съответствие с правилата на ЕС, постанови Еврокомисията.

Тя одобрява държавната помощ за проекта. Според Брюксел той ще допринесе за сигурността и диверсифицирането на енергийните доставки, без да нарушава неоправдано конкуренцията.

Одобрените от ЕК мерки ще помогнат за изграждането и оперирането на плаващия терминал. Той ще се състои от плаващо хранилище и съоръжение за газификация и ще бъде свързан с националната газопреносна мрежа. Терминалът трябва да пренася по 2,6 милиарда кубика годишно към хърватската национална система от 2021 г.

Общата сума на инвестицията за терминала на остров Крък е 233,6 милиона евро.

Парите ще дойдат от:

• пряка вноска към собствения дял в размер на 32,2 милиона евро от страна на акционерите в компанията, притежаваща терминала;

101,4 милиона евро от Механизма за свързване на Европа, управляван централно от Еврокомисията, чрез Изпълнитлната агенция за иновации и мрежи (ИАИМ);

• пряко финансиране от хърватския държавен бюджет на стойност 100 милиона евро.

Отделно Хърватия ще предостави тарифна компенсация, наречена „Такса сигурност върху доставката“. Тя ще бъде фиансирана от облагането, наложено от оператора на газопреносната система на потребителите, заедно с таифите за пренос. Това ще става в случай, че приходите от таксите, взети от терминала, няма да бъдат достатъчни за покриване на разходите за оперирането.

Загреб уведоми Еврокомсията за прякото държавно финансиране в размер на 100 милиона евро, както и за „Таксата сигурност върху доставките“. И двете мерки включват държавна помощ в рамките на правилата на ЕС.

Комисията реши:

• Мерките са необходими, тъй като проектът няма да бъде осъществен без тях. В този смисъл финансовият анализ на ЕК показа, че приходите изключително оттарифите, наложени на потребителите, няма да бъдат достатъчни за покриването на разходите от инвестициите;

• Мерките са пропорционални и съответно са намалени до необходимия минимум, тъй като ще покрият само разликата във финансирането.

ЕК реши, че мерките са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ.