Живко Тодоров бе официално номиниран за кандидат-кмет на община Стара Загора за трети мандат. Единодушно делегатите на общинското събрание на ГЕРБ са подкрепили Тодоров, съобщава "Дарик".

Засега кандидатурата на Тодоров е една от малкото официално обявени номинации от местните структури на ГЕРБ преди изборите на 27 октомври.

Вече стана ясно, че кметът на Пловдив Иван Тотев няма да се кандидатира отново и няма да участва в местните избори.

 

Живко Тодоров (р. 1981) е бивш депутат от ГЕРБ в 40-ото Народно събрание, избран за първи мандат като кмет на Стара Загора през 2011 г. Той беше преизбран на поста си през 2015 г. от първи тур с малко над 79% - втория най-висок резултат на ГЕРБ в областен център след избора на Димитър Николов в Бургас.

 
През януари Тодоров привлече внвимание с намерението си да съди свой съгражданин, който го нарекъл "смешник" в публикация във фейсбук. Тези желания на кмета на Стара Загора бяха подложени на осмиване от Слави Трифонов.
 
"Забелязал съм, че много са ни обидчиви управляващите. Все едно не сме ги избрали на работа, а са ни нещо като гаджета. И трябва да ги обгрижваме, дундуркаме и да внимаваме да не ги обидим", написа тогава популярният тв водещ. 
 
Кметът искаше обезщетение от 26-годишния мъж, защото тези "клеветнически твърдения" довели до "промяна физическия му и психически статус", а мислите му били "обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни". В друг пост въпросният старозагорец Иван Киров е написал: "Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха после пак го изберете". Повод за коментарите е няколко пъти неспазен срок за ремонт в града.

След вдигналия се шум Тодоров оттегли жалбите си.

"Старал съм се да работя така, че да създадем отбор на Стара Загора, не само на ГЕРБ. Политиката не е противопоставяне между опонентите, а работа в полза на хората, за да има конкретни резултати. Затова реших да представя пред вас идеята ми за номинация на няколко души, които не са членове на партията, но в живота си с това, което са правили, са заслужили доброто си име. Смятам, че ще помогнат не само на ГЕРБ, но ще помогнат и на Стара Загора да имаме едно по-добро управление", казал Тодоров по време на представянето на шест граждански кандидатури за листата с общински съветници на ГЕРБ.

Имената на кандидатите и подредбата им в листата ще станат ясни след утвърждаване от Изпълнителната комисия на партията.

Тодоров представи и шест надпартийни номинации в листата за общински съветници. Това са Мария Жекова, която е представител на старозагорския бизнес, директорът на Държавен куклен театър Дарин Петков, Ваня Михайлова-бивш председател на Зонта клуб и член на Контролния съвет на КРИБ-Стара Загора, университетският преподавател в МФ д-р Славов, културистът Тихомир Трифонов и архитект Мартин Паскалев.