Заради директното заряване на свински трупове в земята се повишава риска от замърсяване на подпочвените води. За това предупреди пред БНР и експертът по хидрология и дългогодишен ръководител на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев.

"Африканската чума по свинете е вирус, който е много устойчив и в свинските трупове. Независимо че са ликвидирани, той продължава да живее в тях. Трябва да се използват подходящи дезинфекционни средства, за да се инактивира в околната среда, включително и във водата", разясни Личев пред БНР. 

Той посочи, че според българското законодателство действа и наредба - за условията и реда експлоатация на санитарно охранителни зони около водоизточниците за питейно водоснабдяване.

"Там абсолютно категорично е казано, че за водоизточници от повърхностни води, пояс втори, е абсолютно забранено да се използва теренът за нови или съществуващи гробища, което изключва това да се използва и за загробване на трупове на прасета. По отношение на подземните води, в незащитените подземни води, каквито господин Абазов (бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат от ДПС Бюрхан Абазов - бел.ред.) каза, че са в терасата на река Дунав, прякото отвеждане на води, съдържащи опасни и вредни вещества, каквито са труповете на прасетата, е абсолютно забранено. Ако само се спазват тези елементарни изисквания, рискът от замърсяване на подземните води щеше да е минимален“, обясни Асен Личев.

Той предложи министерствата на здравеопазването и на околната среда и водите да създадат мрежа от одобрени депа, които да са готови да приемат опасните животински отпадъци не само от прасета, но и от други животни.

"Като страна от ЕС имаме да спазваме 2 регламента на ЕС, които са със силата на закони у нас. Единия третира унищожаването на странични животински продукти, в случай на проява на болест. Там изрично е казано, че в случай, че компетентният орган откаже транспорта на труповете до най-близкото предприятие за изгаряне, чак тогава се преминава към загробване, изгаряне на място, на клади и така нататък", добави Личев.