Властите в Москва подхождат твърдо към демонстрантите и така укрепват опозицията. Това пише в свой коментар Зилке Бигалке, публикуван в реномирания мюнхенски всекидневник “Зюддойче цайтунг” под заглавие “Русия – властта на улицата”.

Местни избори се превръщат в криза в Русия, а няколко местни политици в заплаха за всесилните в Москва. Седмици преди един по-скоро незначителен вот доведе до над 1300 ареста. Това свидетелства за политическа недалновидност и за растяща нервност сред властите.

Миналата събота силите за сигурност се противопоставиха на онези, които възнамеряваха да демонстрират за свободни избори. Те приложиха насилие също и за да предотвратят нов протест след седмица. Принцип, с какъвто в миналото властите са имали успех. Който по време на всяка демонстрация рискува затвор, следващия път се замисля дали да излезе на улицата.

Въпреки че предварително можеше да се предполага какво би се сучило, този път хората излязоха на протест. Властите и кметове недвусмисмислено бяха предупредили това да не се случва. Че журналистите предварително бяха призовани писмено да оповестят присъствието си на демонстрацията, беше само сигнал, че ще се действа безкомпромисно.

 
Дни по-рано онези опозиционни политици, които призоваха към протести, бяха посетени от полицията. Тя претърси жилища, в сряда арестува Алексей Навални, в петък превантивно и Иля Яшин, в събота останалите, дори някои да попаднаха в арест едва за няколко часа. Някои бяха задържани два пъти на ден. Те са свикнали на подобни издевателства. Точно от това през тези дни те черпят сили.

Обратното – градското ръководство на руската столица си беше направило крива сметка. Първата грешка на властите беше, че подцениха кандидатите на опозицията. На тях им се удаде не само да съберат хиляди подписи в подкрепа на кадидатурите им. Те честно заслужиха подобна подкрепа, някои от тях от години се ангажират в качеството си на местни политици. Втората грешка на властите беше, че подцениха московчани. Мнозина бяха гневни от факта, че подписите им бяха зачеркнати и дефакто бяха обявени за мъртви души.

Така обаче независимите кандидати получиха по-голяма известност, отколкото би станало при честна предизборна битка. Обедини ги настикът на властите. Преди седмица в центъра на Москва над 22 000 демонстранти изричаха в хор имената им, издигаха и лозунга “Един за всички и всички за един!” Така опозиционните политици се превърнаха в по-голяма заплаха за градската управа на Москва и за Кремъл, отколкото ако биха спечелили вота.

Избирателната комисия не може да даде ход назад, без да загуби облика си. А и без това Кремъл никога не прави стъпка назад, когато става дума за значими политически искания. Е, напоследък малко се огъваше, за да смекчи локални протести. Но никога не е ставало дума за основни демократични правила, като право на свободен избор, а предимно за градски паркове, сметища или корумпирано правосъдие. Може би обаче Кремъл ще се поучи от грешките на московските власти, примерно когато през 2021 г. ще  се избират депутати за Държавната Дума.