"БСП си отива? На нас ни изглежда като идване. Гответе се"

"Народе, изправи се и те ще паднат"

Това бяха част от призивите на лидерката на БСП Корнелия Нинова от Бузлуджа.

Тя посвети основна част от обръщението си по време на традиционното честване на БСП за задочен диалог с вътрешната опозиция.

"Срещу нас се сипят упреци и удари. Твърди се, че партията е разделена и разцепена. И днес, ние, вие трябва да дадем ясен отговор на това - кой е партията. Не съм аз. Партията сте вие", каза тя.

"Разделени ли сме, че сме против Истанбулската конениция и Пакта за миграцията", попита тя. Изброи и други традиционни за БСП теми.

И сама доволно си отговори: Ето това е народният референдум.

"Второто обвинение, продължи Нинова, - е, че няма такава партия БСП, тя си отива. 80 депутати е повече от 38, пет евродепутати са повече от четири. БСП е единствената партя побеждавала ГЕРБ на избори - Румен Радев е президент, а Илияна Йотова - вицепрезидент", предложи тя своята аритметика на соцуспехите.

След което обяви:

"БСП си отива? На нас ни изглежда като идване. Гответе се"

Соцлидерката засегна и проблема с финансирането на партиите като се оплака, че се опитват да накарат БСП или да се предаде, или да се продаде на олигархията..

Нинова повтори тезата си, че управлението на ГЕРБ е “пълзяща диктатура“.

“Борисов управлява не защото може и не защото народът го иска и го харесва, а заради страха, в който държи народа, заради апатията, която предизвиква с политиката, която води. Нашият политически опонент е ГЕРБ, но нашият враг е страхът и нашата задача е да отидем до всеки - беден, слаб, онеправдан и унижен, да му подадем ръка, да му кажем: “Народе, изправете се, и те ще паднат“, каза тя.

Нинова беше доста лаконична по въпроса за предстоящите местни избори. 

"Какво се случва в ГЕРБ? Ден след ден се отказват от свои кметове. Нали бяха най-успешните кметове", каза тя.

 
Преди дни кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира отново.

Нинова каза, че БСП ще има и много млади и нови кандидати, но държала и на успешните си кметове. 

Тя обяви и че соцпартията ще търси партньори, защото "сами не можем".

"Скъпи социалисти, остава най-важният въпрос – въпросът за партньора, защото сами не можем. Подайте ръка на всеки българин, който милее за род и отечество, за семейство и дом, за добри доходи, достъпно здравеопазване, справедливост, борба с корупцията. Нека отворим умовете и сърцата си за всеки, който е готов заедно да извървим този път за промяната на България. Днес политиката вече не е дискусия в студията , политиката се превръща в будителство, възрожденско будителство. Нашата задача е оттук да тръгнем по страната и да будим. Нека си припомним надписа на едно възрожденско читалище „Помогни ми да те возвися“. Народе, помогни ни да спасим България", каза още Нинова.

Водещ на партийния събор беше депутатът от БСП Александър Симов, според когото на Бузлуджа имало 40 хил. души. Речта бяха прекъсвани от вели скандирания "Победа" и единични ръкопляскания. На Бузлуджа липсваха повечето от популярните политически лица на БСП.