Има технологичен срок преди стартираната наказателна процедура от Европейската комисия за забавяне плащанията на депозитите на хората от КТБ да влезе в Европейския съд и да бъдат наложени глоби, обясни Меглена Кунева, която е настоящ водач на листа на Реформаторския блок и бивш еврокомисар, пред Би Ти Ви.

"България е имала възможности да избегне глобите", добави тя и обясни, че още сега може да се приложат европейските директиви за гарантиране на влоговете и за оздравяване на банките.

"Ясно е указано в тях, че ако човек няма достъп до депозита си или този депозит не е наличен, то следва сумата, ако е под тавана от 100 хил. евро, да му се изплати в определен срок", обясни Кунева.

Регулаторите трябва да са напълно независими и да не вдигат телефона на партийни централи, каза още тя.

Според нея всеки политик, който се опитва да оказва влияние върху регулаторите – БНБ, ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор и т.н. - пречи на икономиката на страната, защото тези регулатори са ключови за икономическата среда.

На въпрос какво би си говорила с човек, чиято любима детска книга е „Винету" (известна като любимата книга на Бойко Борисов, а според зложелатели и като единствената, която е прочел-б.р.), Кунева обясни, че това е книга за геройствата и би обсъждала „какво означава геройството тук, днес и сега".