Освен за настаняване, хапване, пийване или допълнителни екскурзии летуващите в Хърватия трябва да се подготвят за още необичайни други разходи – като например плажуването на собствена хавлия, предупреждават редица балкански медии, съобщава "Фокус".

Излежаването под слънцето е безплатно за туристите, но ако опънат своя хавлия на сенчесто място – например под маслиново дръвче, дължат такса от две евро. Шезлонгите, чадърите и допълнителните удобства са истински лукс за плажуващите по плажовете на Хвар, където концесионерът е определил цени от 4,5 до близо 400 евро, пише Dnevnik.hr.

Тази година се плаща и за снимането на китните сергии в Задар, като цената е пет евро. Ако туристите решат да изтеглят пари в брой от банкомат, то трябва да се подготвят психически за възможна удръжка на 40 евро на всеки 200.

Сръбската електронна медия B92 отбелязва, че са поскъпнали и цените на такситата. Така например използването на услугите за 13-километровия участък от летището на Задар до центъра на града е с 20 процента по-скъпо, или 100 евро. Използването на собствен автомобил също не щади портфейла – за паркинг в Дубровник може да ви бъдат поискани до 200 евро за един ден.