Нова църква ще се издигне в столичния квартал "Надежда-3", съобщава stolica.bg. Това става ясно от подготвения доклад на районния кмет инж. Димитър Димов, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на сесия на СОС.

Предложението вече е минало на Комисия по образование и култура. Общинските съветници трябва да гласуват Учредяване безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец".

Православният храм ще се издигне на общински терен от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 38 кв. м, пояснява сайтът. Към храма ще се посторят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м.

В момента в кв. "Надежда" има само една църква - "Свети Дух" във втора част. А в район "Надежда" са общо 3, с двете в с. Требич - "Свети Никола" и в Илиенци - манастир "Св. пророк Илия". Засега не е ясно осигурено ли е финансирането.

След съвместна процедура на Българската и Руската православна църква владика Серафим Соболев бе канонизиран за светец през 2016 г. Тържествата предшестваше лично патриарх Неофит (БПЦ не е имала свой светец от родения през 1739 г. св. Софроний Врачански, б.р.).

Архиепископ Серафим (светско име Николай Борисович Соболев, 1881-1950) е епископ на Руската православна църква, който оглавява руските православни общини в България от 1921 г. за период от около тридесет години. В служението му съществено място заема борбата за чистотата на православната вяра.

Той завещава на вярващите да се обръщат към него и след смъртта му с молби, написани в писма. Вече повече от половин век в столичната руска църква "Св. Николай Чудотворец" този обичай се е запазил. Вярващите не спират да пишат писма на "батюшка Серафим".

Погребан е в криптата под олтара.