Комисията по отбрана в парламента ще се събере още в сряда заради наложеното от президента Румен Радев вето на ратификацията на договорите със САЩ за купуване на F-16, а целта ще е повторното гласуване по темата да се случи още в петък. 

Това обяви председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Константин Попов, който е и бивш ръководител на Военновъздушните сили. 

"Надали ще постигнем повече консенсус или ще придобием бързо нови способности за армията - ако не отхвърлим президентското вето", заяви той. 

Ген. Попов припомни, че гласуването на две четения в един ден на договори за ратификация е нормална практика, а и по процедура депутатите нямат право да променят текстове от самите договори, обект на ратифициране от парламента. Затова и гласуването е преминало по този начин. Именно вотът в един ден е сред конкретните мотиви на Румен Радев да върне законопроекта за ратификация.

"Смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години за това какъв самолет ни трябва, как ни трябва и в Комисията по отбрана, и после в зала. Достатъчно много хора говориха. Изказаха своето мнение "за" и "против", бяха навлезли дълбоко в темата. Всеки си стоеше на своите позиции и те са ясни. Що се отнася до консенсуса, смятам, че в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация. Имаме консенсус за това, че трябва да се модернизират въоръжените сили. Имаме консенсус, че на нас ни трябва нов, модерен боен самолет. F-16 е един прекрасен самолет, една прекрасна възможност българските ВВС да бъдат модернизирани, модерни и това да промени начина на мислене за водене на въздушен, съвременен бой", още каза ген. Попов.

По думите му ратификацията е минала през Народното събрание със 123 гласа "за" и около 80 гласа "против" и това е добра основа да се твърди, че това не е решение, взето "на кантар".

"Какво ще постигнем, ако не отхвърлим президентското вето - дали ще постигнем повече консенсус? Надали. Дали ще можем да придобием тези способности в рамките на сроковете, в които ние искаме? Надали", заяви още предсавителят на ГЕРБ.

Попитан дали ветото може ветото да забави процедурата по превъоръжаване, Попов отговори: "Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, защото вярвам в народните представители, това няма да забави процедурата. Разбира се, президентът е в правото си да наложи вето и на закона за промяна на бюджета, и на закона за ратификация на рамковото споразумение за индустриално сътрудничество. Смятам, че тук ще се прояви достатъчно мъдрост, отговорност и в края на краищата всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност", допълни още ген. Попов.

Причината за въпроса дали ветото може да възпрепятства инвестиционния разход за нов многоцелеви изтребител за армията е, че сроковете за плащане по договорите и за валидност на направените оферти е 3-5 септември 2019 г. Още миналата седмица министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов предупреди, че да се изпълнят сроковете по плащане на 2,2 млрд. лв. до началото на септември, Народното събрание трябва да е приключило с работата си по ратификации и промени в законодателството в рамките на около 2 седмици.

Румен Радев към момента не е наложил вето на актуализацията на бюджета, осигуряващата парите по върнатите договори. Ако това се случи, започва нова процедура по повторно разглеждане на законопроект в Народното събрание

"Ако се приеме президентското вето за F-16, ще се бламира превъоръжаването", заяви Искрен Веселинов от ВМРО - единствената формация в рамките на "Обединени патриоти", която подкрепя сделката със САЩ.

Веселинов посочи, че за самолетите има срокове и ако бъдат изпуснати, ще се наредим отново на опашката. Депутатът уточни, че не обвинява президента в бламиране на превъоръжаването, но по думите му реалният резултат от приемане на ветото би бил този. 

Реакция на ветото дойде и от напусналия всички постове в държавата и в ГЕРБ бивш зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. Във фейсбук той обяви, че мотивите на държавния глава Румен Радев "категорично противоречат на постигнатия политически консенсус по време на заседанието на КСНС от 30.05.2017 г. "

"На въпросното заседание всички представители на политическите партии и самият президент се обединиха около нуждата от ускоряване на реализацията на проектите за модернизация на българската армия. Това е видно и от самото становище. Интересно е обаче защо след като междуведомствената работна група избра определен тип боен самолет, който не се харесва от президента, според държавния глава вече не е налице национално съгласие и убеденост във взаимоприемливите условия на договора", написа Цветанов.