Израел започна да разрушава палестински сгради край военната граница в покрайнините на Йерусалим, въпреки протестите от международната общност, съобщи Ройтерс.

Булдозери, заедно със стотици израелски полицаи и войници навлязоха в Сур Бахер - палестинско село в края на Източен Йерусалим, в зона, която Израел окупира след Шестдневната война през 1967 г. Палестинците са загрижени, че разрушаването на сгради край стената създава опасен прецедент за другите градове, попадащи на пътя на границата.

Под прикритието на нощта израелските части са минали през оградата в Сур Бахер и са започнали да извеждат жителите от домовете им. След това булдозерите започнали да събарят постройки и от двете страни на стената.

"Те са упражнили сила при евакуирането на хора от домовете им и са започнали да поставят експлозиви в домовете, които са искали да унищожат", заяви един от лидерите на местната общност - Хамада Хамада.

Върховният съд на Израел отреди през юни, че сградите нарушават забраната за строеж. Срокът на жителите да съборят посочените постройки е бил миналия петък. 

Собствениците на домовете обаче посочват, че те са били построени на територия, управлявана от Палестинската автономия, която има ограничени правомощия в Западния бряг.

"Построих тази къща камък по камък. Беше ми мечта да живея в тази къща. Сега губя всичко", заяви 37-годишният Фади ал-Уахаш, докато булдозер унищожаваше недовършената му триетажна къща. "Получих разрешение за строеж от Палестинската автономия", допълни той. 

Министърът на обществената сигурност на Израел Гилад Ердан обяви, че 700 полицаи и 200 войници са взели участие в операцията.

"Въпреки заповедта на военния командир жителите създават свои закони за строеж. Има стотици нелегални структури", заяви той пред израелското военно радио. -"За мое съжаление няма достатъчно управление там. Не е само въпросът, че има стотици структури там - няколко дузина от тях са разположени почти на пътя на разделителната ограда, като така заплашват силите за сигурност, които действат там", добави Ердан.

Премиерът на Палестинската автономия Мохамед Щайех заяви, че палестинците ще се оплачат пред Международния наказателен съд в Хага за разрушаването на сгради в Сур Бахер.

"Администрацията осъжда тази тежка агресия. Това е продължение на силово изселдване на хора от Йерусалим от домовете и земите им - военно престъпление и престъпление срещу човечеството", сподели Щайех.

Подготовката за събарянето

Политическата география на Сур Бахер е много сложна. Част от селото е разположено в окупирания от Израел Източен Йерусалим, а друга - в отвърд стената, в Западния бряг. Но някои сгради лежат по средата - извън Йерусалим, но все още в израелската част на бариерата.

Палестинските управляващи са обявили, че някои от конструкциите, които е планирано да бъдат съборени, са под техен контрол. 

Организацията за освобождаване на Палестина (ПЛО) публикува официално съобщение преди Израел да започне разрушаването на сградите, в което обвини Върховния съд на страната, че се опитва "да създаде прецедент, за да помогне на окупационните сили на Израел да унищожат множеството палестински сгради, намиращи се близо" до бариерата.

ООН и ЕС призоваха израелските власти да замразят плановете си за разрушаване на сградите.

"Продължаването на тази политика подкопава приложимостта на решението за две държави и възможността за дълготраен мир", предупреди чрез официално съобщение ЕС.

Въпреки това тримата магистрати от Върховния съд на Израел единодушно подкрепиха разрушаването.

"Ищците са взели закона в свои ръце, когато са започнали и продължили да строят сгради без да получат специално разрешително от военния командир", обясниха те.

Съдът посочи, че постройки в близост до оградата може да осигурят прикритие на потенциални нападатели.

Израел посочва, че стената, която е планирана да се простира цели 720 километра, е необходима, за да се предотвратят бъдещите самоубийствени атентати. Палестинците твърдят, че по този начин се анексират територии от Западния бряг, включително и израелски селища.

Международният наказателен съд издаде консултативно становище през 2004 г., с което подчерта, че строежът на бариерата върху окупираната територия е "в противоречие с международното право". Израел определи незадължителното решение за политически мотивирано и спомена, че тя е играла ключова роля за намаляването на атаките.