Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едно от поразителните предупреждения в неотдавнашната Бяла книга на Пентагона за нарастващата стратегическа заплаха от Русия е, че нейният президент Владимир Путин може да направи "точно обратното на Никсън" и да разиграе своя версия на "китайската карта" със Съединените щати - има се предвид стратегията на бившия американски президент за противопоставяне на тези двама противници един срещу друг, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

До неотдавна всякакви отношения между Русия и Китай можеха до голяма степен да бъдат омаловажени като брак по сметка с ограничено влияние върху американските интереси. Но откакто западните държави наложиха санкции на Русия, след като тя нахлу в Украйна през 2014 г., китайските и руските власти все повече обединяват усилията си, отнасят се с пренебрежение към демокрацията от западен тип и се представят като алтернатива на следвоенното лидерство на Америка.

Сега Китай и Русия дори се сближават още повече, предполагайки по-трайни уговорки, които може да се окажат трудно предизвикателство за Съединените щати.

"Ако Москва и Пекин станат още по-близки, световната система тотално ще се промени, а това ще засегне американското влияние върху нея", написа преподавателят във Военноморската академия Джон Акуила в доклада, подготвен и с помощта на служители на Министерството на отбраната и други анализатори.

Най-новото доказателство за затоплянето на връзките беше една среща в Москва през миналия месец, на която Путин благодари на китайския лидер Си Цзинпин, че е направил възможно търговският обмен между двете страни да достигне над 100 милиарда долара през 2018 г. - с 30 процента повече от предишната година, и косвен упрек към търговското противопоставяне на Америка с Китай. Двете страни подписаха повече от 24 споразумения. Срещата се състоя малко след като Си нарече Путин своя "най-добър и близък приятел".

Двамата лидери са се срещали почти 30 пъти от 2013 г. Наскоро Русия се съгласи да продаде на Китай най-новите си военни технологии, включително ракети "земя-въздух" С-400 и изтребители Су-35.
Китай и Русия периодично провеждат съвместни военни учения от над десет години, но през 2012 г. започнаха военноморски маневри в Средиземно море, а през миналата есен проведоха в Сибир най-големите според Русия военни игри от десетилетия. Планират и в бъдеще редовно да организират общи учения.

Топенето на ледовете създава нови възможности за петролни и газови сондажи и неотдавна изследователи от двете страни се договориха да открият съвместен арктически проучвателен център. Те често гласуват еднакво в Организацията на обединените нации и имат сходни позиции за Иран и Северна Корея. И двете стават доста по-активни в Близкия изток, където Русия се опитва да си възвърне статута на водеща сила, а Китай се опитва да изгради отношения с енергийни доставчици като Иран.

Бялата книга на Пентагона и доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания предупреждават, че Съединените щати и техните съюзници не предприемат достатъчно бързо действия, за да се противопоставят на усилията на Русия и Китай за дестабилизиране с тактики, присъщи на "сивата зона" - използване на прокси войски, на политическа и икономическа принуда, дезинформация, кибероперации и заглушаващи технологии срещу американски сателити.

В обръщението си за състоянието на държавата през февруари Путин изрази увереност, че връзките с Китай ще увеличат сигурността и благоденствието на Русия, особено след като обвърза плана си за Евразийския икономически съюз с амбициозната китайска инициатива "Един пояс, един път" - гигантска инфраструктурна програма, замислена да свързва Китай с Азия, Африка и Европа.

Като се има предвид неговата икономическа, военна и технологична траектория, съчетана с авторитарния му модел, именно Китай, а не Русия е по-голямото предизвикателство за американските цели в дългосрочен план. Това означава, че американският президент Тръмп с право се опитва да изгради по-здрави отношения с Русия и да я отдалечи от Китай. Но неговият подход е несръчен и на моменти дори в противоречие с американските интереси и ценности.

Америка не може да се стреми към по-близки отношения със съперническа сила с цената на игнориране на нейната намеса в американската демокрация. Но дори през студената война Съединените щати и Съветският съюз често постигаха напредък в едно направление на своите отношения и същевременно оставаха в конфликт в други аспекти.

Съединените щати и Русия могат да разширят своето сътрудничество в Космоса. Съединените щати вече зависят от руските ракети, за да стигат до Международната космическа станция. Те също така могат да продължат да работят в тясно сътрудничество в Арктика като членове на Арктическия съвет, договорил правно обвързващи споразумения, уреждащи операциите за издирване и спасяване и реагирането при петролни разливи.

А могат да подновят и сътрудничеството в контрола върху въоръженията, особено като удължат новия договор СТАРТ. Обнадеждаващо беше, че висши служители на Държавния департамент се срещнаха със свои руски колеги два пъти през последните седмици, включително в Женева миналата сряда, макар да нямаше непосредствен признак, че двете страни са постигнали някакъв напредък по контрола върху въоръженията и други важни въпроси.

Като се има предвид тяхната история, Китай и Русия може никога да не стигнат до официален съюз. Двете бяха разделени от война и идеологически съперничества и дори сега се съревновават за влияние в Източна, Централна Азия и Арктика. Различните им траектории също биха затруднили постигането на съюз. Китай е изгряваща сила и доминиращият партньор; Русия е в упадък. Китай има втората по големина икономика в света; руската дори не е в първите 10.

Все пак те могат да намерят повече общи цели, допълнително заплашвайки западните интереси. Необходимо е Америка да сплоти своите демократични съюзници, а не да им се кара, и да представи по-уверена визия за своя политически и икономически модел.

 

БТА

Коментари

"...Сега Китай и Русия дори

"...Сега Китай и Русия дори се сближават още повече, предполагайки по-трайни уговорки, които може да се окаже трудно предизвикателство за Съединените щати..." Ами нормално развитие на ситуацията, след като самозабравилият се Тръмп успя да се скара с партньорите си от Западна Европа....Какво ли Путин е обещал на Тръмпи, след като последния със зяпнала като риба уста се е насочил към него.

Калин

Ами който следи руските опозиционни канали, ще разбере, че Китай се заселва в Далечния изток, сече дървен материал, създава семейства, живее в тези райони по свои закони, и вече никога няма да излезе от там. Русия се превръща в суровинна база на Китай. Александър Невзоров, Навални, Никита Исаев. всеки ден говорят за това, стига да има някой да ги слуша по Ю Туб. Ю Туб Никита Исаев, всеки може да слуша за руската разруха. Може и да чете какво пишат руснаците в руските форуми. Ето какво пишат : "Путин должен застрелиться. Не смотрите ТВпропаганду! Пусть они орут в ПУСТОТУ Пусть уходит, не справился с президентством, народ разочарован Сука ..самая богатая страна по природным запасам а живем как в Африке ..ебучее правительство.. Путин Должен Сдохнуть Путинская ОПГ сделала с моей страной то, что не смог сделать Гитлер с СССР!!! Нас было 290 млн жителей, стало 140.... И то под большим вопросом....дальше сами думайте, а лучше действуйте!!!!! Путин и его бандиты и воры у власти это - разбитые дороги, разрушенные деревни и сёла, зарплаты 7-14 т.р. в месяц, убивающая медицина, недообразование, процветающая, многомиллиардная коррупция, бандиты при погонах, мёртвая экономика, дорогие, некачественные продукты питания, низкие, издевательские пенсии нашим бабушкам и дедушкам, высокие налоги и акцизы, всевозможные поборы, необоснованно высокие цены на коммунальные платежи и т.д. Сколько ещё будем терпеть? Терпилы бл*ть. ПУТИН ЭТО ВОЙНА, НИЩИТА И РАЗРУХА! Путина на нары! Путин - вор! Все эти средства украдены у народа России. Это непостроенные заводы и жильё, умершие люди не получившие профессиональной помощи, это еле выживающие старики и беспризорнве дети, множество талантливой молодёжи неполучившие профессионального образования, это молодые семьи не имеющие возможности иметь 2х и более детей - не вырастить из-за нищеты, проданные и разрушенные заводы, шахты, фабрики и многое другое. Воры и убийцы должны за ВСЁ ОТВЕТИТЬ ПО ЗАКОНУ!"
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

При досегашния триполюсен свят

мотивът Антиамерика може да сближи донякъде Русия и Китай. При евентуално елиминиране на САЩ, светът става двуполюсен, сближаването ще спре. Всеки ще иска да опекунства политически и икономически колкото се може над по-голяма част от света. Русия е откраднала от Китай близо 1 млн. кв. клм. земя. По време на комунизма Китай се опита да си върне земята, но всичките войници, нахлули в изконната китайска земя, за да си я върнат, бяха лазерно изгорени от русите. Това няма как да се забрави. Това са само съждения, Бъдещето е непредвидимо. За България най-важното в момента е да се отдалечи от двете жестоки империи – Руската и Неоосманската - за да заживее народът ни в голямото европейско семейство по-добре.

Блаблабла.

В момента става точно обратното, Китай разиграва "руската" карта срещу Щатите. Това обаче е детайл в пейзажа. Важното е, че САЩ преминаха зенита си отдавна започват неизбежния си и неудържим разпад, а заедно с тях и системата на "американския мир", държала в юздите си половината земно кълбо след ВСВ. За съжаление, доскорошният хегемон дотолкова се самозабрави и надцени след разпадането на СССР, че създаде хиляди прецеденти, с които даде инструменти на новите силни на деня да влияят на световния ред с "мека" и не толкова мека сила. Добавете към това американската жажда за нефт и нови войни и експорт на икономическите им трудности и имате прекрасна рецепта за усмърдяване на света. Единствената надежда беше обединена и силна демократична Европа, но... алчните крадци от ЕНП я погребаха. Краят на цивилизацията ще настъпи малко след 2030, както предрекоха от Римския клуб още преди 50 години. Наздраве, нечели.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.