Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Никога досега цяла една нация не е била хаквана."

Това заяви пред БНТ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той коментира хакерската атака срещу НАП. Според него става дума за "зловещо безхаберие от страна на управляващите".

"Има подозрения, че среди, свързани с властта, са направили тази атака, за да рапозлагат безнаказано с цялата информация на българските граждани", каза още Кънев.

И допълни, че отдавна има предупреждения, че "правителството краде пари от електронното управление, но гаранция за дигиталната сигурност няма".

"Но това е във всяка сфера. Тук просто е много видимо. Всичко опира до безхаберие и кражби", обобщи Кънев.

Той коментира и защо гласува против номинацията на Урсула фон дер Лайен за шеф на еврокомисията.

"Не може да обещаеш всичко на всички и това да е реалистично. Когато един политик отвори кошницата с обещанията, каже на всяка група и държава това, което иска да чуе, рискът нищо да не се случи е много голям", каза Кънев.

Той припомни, че новата шефка на еврокомисията е обещала минимална европейска заплата, общоевропейска осигуровка срещу безработица, общ европейски социален фонд, климатична политика "отвъд всички амбиции". Кънев поясни, че тези обещания са били насочени към центъра и левицата, но струват трилиони.

"Ангажимент по какъв начин тези трилиони да бъдат събрани е много трудно да се поеме. ЕП и ЕК не могат да налагат ново облагане на гражданите", каза Кънев.

И допълни, че Урсула фон дер Лайен е направила отстъпки на правителства, които са под монигоринг или в наказателна процедура за върховенство на закона, като посочи Полша, Унгария. Словакия, България, Румъния.

Кънев заяви, че основният въпрос за смисъла на Европа е тя на кого трябва да помога - на правителствата или на гражданите. И отговори:

"Европа е да помага на гражданите, включително срещу техните собствени правителства."

Кънев призна, че настоящият механизъм на мониторинг е слабо ефективен и трябва да се замени с нещо ефективно. И по този показател Урсула фон дер Лаейн е направила още едно отстъпление. Той припомни, че по време на изборите кандидатите на десницата и левицата Манфред Вебер и Франс Тимерманс са се надпреварвали да обещават силен европейски механизъм за налагане на закона със съответните санкции, най-вече финансови. Той е трябвало да бъде насочен към онези правителства, които нарушават правата на гражданите, крадат от техните пари, нарушават независимостта на съдебната система, свободата на медиите. Кънев изтъкна, че след "един очевиден сговор с правителствата на Полша, Унгария, Италия" Урсула фон дер Лаейн е заговорила за "всеобщ мониторинг".

"Ние живеем в мониторинг в Бългрия. Ние знаем, че не е достатъчен. Трябва да се върви към по-силни стъпки", заяви Кънев, като изтъкна, че е казал това и пред групата на ЕНП.

За пореден път и той подчерта, че Лаура Кьовеши е най-добрият кандидат за шеф на европейската прокуратура.

"Г-жа Кьовеши има огромен опит в борбата със злоупотребите в Източна Европа. Нашият интерес е да има такъв европейски прокурор.  И това, което се случи в Румъния, да се случи чрез европейски прокурор пред български съдилища", каза Кънев.

Според него една от най-важните теми в Европа в момента е тази за климатичните промени. Кънев е убеден, че България трябва да се подготви за много силен натиск относно своята въглищна индустрия, дизеловите автомобили, отоплението с въглища и т.н. Той обаче заяви, че трябва да се отчитат и доходите на хората, защото тези, които карат дизелови автомобили, не го правят, тъй като ги предпочитат.

"Тази промяна ще се случи. Желание на огромен процент от европейските граждани е Европа да бъде лидер в климатичната политика. Не бива да спираме тази трансформация, българските граждани дишат изключитлено мръсен въздух, може би най-мръсния в Евроа. Но трябва да гарантираме финансиране за справедлив преход. Твърде смели ангажименти пое г-жа Фон дер Лаейн. Да не се стигне дотам забраните да бъдат наложени, но като дойде до финансирането, северозападните държави в Европа, които са обичайните донори, да кажат "стига толкова". И да се окажем в ситуация със забрани, но без финансиране", каза още Кънев.

Според него българското правителство закъснява и по тази тема.

Коментари

Само раданя кънев се не беше изакал по темата,

сега и той... Отново отбелязвам, че ни един от 'демократите' - ни бившите ръбове, ни мутрите не е предложил държавата да поеме преиздаването на личните документи на гражданите, застрашени от тоя теч. Единственият интерес, който имат боклуците от "Дай-Бг" е да се пиарят покрай теча. Единствният интерес на герберасткия боклук е да покрият скандала. А междувременно данните са, както отбелеза свищовския вундеркинд Влади, "все така защитени". Боклуци, сър.
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

Глупостта е безгранична,

както е казал Айнщайн. Доказаталество за това е бай Х*йов Варненски.

Калин

Хайде бе, на този озлоблението му вече ограбва от интелекта му. Не може да я прикрие и ръси тъпотии. Може би смята публиката за идиоти, които не четат какво става по света, а чакат Радан Кънев да ги информира. На него му е хакнато обективното мислене, и веднага се разкрива така типичното за него озлобление. Дали да припомняме на Кънев случаят с Джулиан Асанж . Той публикува голямо количество свръхсекретни материали, касаещи шпионски скандали, корупция по високите етажи на властта, военни престъпления и тайни на дипломацията на големите държави.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.