Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Хакерска атака, насочена срещу Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), е успяла да изтегли 7,5 терабайта данни от компания-подизпълнител на проекти, съобщиха "Форбс" и руската редакция на Би Би Си.

Според публикациите данните са свързани със специални разработки на ФСБ - за извличане на данни от социални мрежи, включително „Фейсбук” и „Линкдин”, за проследяване на хора, използващи браузъра TOR и за разделянето на интернета, ползван от държавните институции от този на световната мрежа. (Браузърът TOR се смята за най-често използвания от потребители на т.нар deep web и dark web - б.р.)

На 13 юли хакери от групата 0v1ru$ са публикували на сайта на компанията SyTech подробности за изтеклите данни. SyTech е голям подизпълнител за дигитални проекти на ФСБ, откъдето се твърди, че е източена информацията. Вместо подпис, киберспецовете са оставили усмихнат емотикон на началната страница на фирмата. Изображението е популярно и означава „тролване". Страницата на компанията вече е възстановена, но няма коментар за случилото се.

В последствие от 0v1ru$ са предали данните на хакерската група „Диджитъл революшън” (Digital Revolution). Тя от своя страна ги разпраща до медии. "Диджитъл революшън" е атакувала руските служби и преди. Сега руската редакция на Би Би Си, за която се твърди, че е получила достъп до хакнатата информация, нарича случая "вероятно най-мащабния теч на информация от руските тайни служби досега". 

"Форбс" разказва, че все пак няма вътрешна информация на ФСБ, която да е станала публично достояние. Би Би Си пък допълва, че проектите на SyTech са били свързани предимно с военната единица 71330, която е част от Дирекция 16 на ФСБ. Въпросната единица бе обвинена в изпращането на шпионски софтуер към офицери на украинското разузнаване през 2015 г. 

 

 

Единият от разкритите проекти, е за опции при "изключване" на Русия от световната мрежа. Тези подготвителни дейности идват след като президентът на Руската федерация подписа закон за руски интернет (Runet), в случай, че страната се раздели с мрежата WWW. Целта е да се създаде алтернативна руска система за домейни (DNS) и доставчиците на интерсен да се изключат от всички чуждестванни услуги в интернет, припомня "Форбс". Според изданието обаче всичко открито при хакерската атака е или известно вече, или очаквано от гледна точна на чистата информация. Фактът, че атаката е успешна е значителен и показва, че подизпълнителите продължават да бъдат "слабото звено" на специалните служби навсякъде по света. Припомня се, че само преди около седмица бивш партньор на Агенцията за национална сигурност (NSA) бе вкаран в затвора за крадене на данни в продържение на близо 20 години. 

"Диджитъл революшън" твърди, че е изплатила данните на журналисти без никаква редакция в съдържанието. За хакерската група 0v1ru$ пък се знае твърде малко, а оттам още не са излезли с коментар по случая. 

 

 

Коментар, очаквано, до момента няма и от ФСБ. 

 

Коментари

Хайде холан, "хакерска атака".

Ясно е и на децата, че това са действия на американските служби, които ако ги вършат срещу тях са "престъпление". А и заглавието е малко фалшива новина - атаката не е срещу държавната ФСБ, а срещу частна фирма, работила по някакви там проекти.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.