Рано тази сутрин българско време алпинистът Атанас Скатов изкачи 13-ия по височина връх на планетата Гашербрум II (8035 м). Това е най-силният сезон на Скатов досега с три изкачени върха за 2 месеца.

На 15 май той успя да изкатери Канчендзьонга, третия връх на планетата (8586 м). На 12 юли стъпи на Гашербрум 1 (8080 м) и само след два дни почивка в базов лагер (5050 м) се отправи към деветия в колекцията си осемхилядници гигант - Гашербрум 2. 

С това си постижение той се превръща в първия българин, успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон, и то за рекордното време от 6 дни. 

В групата са участвали още и представители от Италия, Полша, Китай и Непал. В момента се придвижват към лагер 3 на 7300 м.

“През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки към целия масив и върховете наоколо и направихме много хубави снимки. От моята експедиция засега само аз успях да изкача и двата върха. Продължаваме надолу, като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина”, заяви Скатов по сателитния си телефон веднага след като изкачи върха.

Преодоляването на този връх е част от проекта за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход. Атанас Скатов започна мисията си през 2015 г. 

До завършването на проекта остава да се изкачат още върховете - Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Ако постигне това, Скатов ще стане първият българин, покорил Хималайската корона, и първият веган в света с това постижение.