Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига на работна визита в Белград в понеделник, а по време на посещението му Сърбия и Франция ще подпишат 20 споразумения, пет от които в сферата на въоръжението и военното сътрудничество, предава сръбската редакция на портала „Спутник“.

Заместник-министърът на отбраната на Сърбия, отговарящ за Сектора за материалните ресурси, Ненад Милорадович заяви пред обществената телевизия РТС, че Сърбия и Франция имат подписано споразумение за стратегическо партньорство и вече си сътрудничат, съобщава "Фокус".

Той припомни за закупените от страната му вертолети „Еърбъс“. Преди две години френските производители са закупили стотици оптоелектронни устройства, а Милорадович посочва, че сътрудничеството се прилага за продукти от най-високо технологично ниво. Той съобщи, че ще бъдат подписани три меморандума за разбирателство и че те ще се отнасят до радарни и електронни системи, но също и за сътрудничество в производството и поддръжката на тези системи в Сърбия.

Когато става въпрос за закупуване на нови оръжейни системи, Милорадович казва, че по-специално става дума за системата за противовъздушна отбрана "Мистрал", която според него е една от най-добрите в света. Планирано е тази система да бъде интегрирана в системата PASARS, което значително ще увеличи възможностите на армията на Сърбия. Милорадович подчертава, че това са най-новите технологии и че стратегическата цел е сръбските въоръжени сили да бъдат оборудвани с тях и, доколкото е възможно, да повиши възможностите им да реагират на съвременните заплахи.

"Това е правилният път за запазване на мира и стабилността в региона," каза сръбският заместник-министър на отбраната.

Той добавя, че наред с всичко това, приспособяването на сръбската индустрия ще й позволи да участва в световната технологична напревара.