Във финал, за който ще се говори поне докато има тенис, Новак Джокович победи Роджър Федерер и за пети път спечели "Уимбълдън". 

Ноле защити титлата си след 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12(3).

За първи път в историята се игра тайбрек в петия сет на Откритото първенство на Великобритания. Това бе и най-дългият финал при мъжете - продължи близо пет часа. Рекордите са още няколко.

Джокович спаси два мачбола в петия сет, при това на сервис на Федерер. И трите сета, които Ноле грабна днес, бяха с тайбрек. В тези случаи се прояви прословутата психологическа устойчивост на сърбина.

Той си тръгва от Лондон с титла №16 от Големия шлем. Федерер има за какво да съжалява, но той за пореден път показа, че за него времето е спряло. На 8 август ще навърши 38 години.

Първият сет вървеше равностойно - сервиращите не даваха много шансове на посрещащите. В тайбрека Федерер водеше с 5:3, но изпусна инициативата и опонентът му поведе.

Роджър отвърна във втората част, когато поведе в ранен пробив, последва още един и водачът в световната ранглиста видимо сдаде сета.

Третият приличаше на първия, но този път Ноле доминираше още от началото в тайбрека. Федерер обаче не се предаде и в четвъртия дръпна напред с два брейка, съперникът му върна единия, но швейцарецът довърши с успех добрата си игра и вкара сблъсъка в пети сет.

По новите правила на "Уимбълдън" в петия сет трябваше за първи път да се играе тайбрек при 12:12. Федерер проби съперника си за 8:7 и сервираше за девета титла. Имаше аванс от 40:15 - два мачбола. Действа обаче прибързано и изтърва златен шанс - малко след това Джокович върна брейка.

При 11:11 Новак спаси и точки за пробив. Така развръзката на този незабравим спектакъл отново отиде в тайбрек. И до нов успех - този път краен, за Новак Джокович.

Какъв мач?!