Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на връх Гашербрум 1 (8080 м) в ранните часове на 12 юли, като част от международна експедиция. Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му достигане на връх Канчендзьонга (8586 м) на 15 май.

Гашербрум I (наричан още Скрития връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум в Хималаите.

Атаката на върха започна на 11 юли в 15:27 часа българско време и продължи 15 часа. Скатов прати съобщение от СПОТ устройството си с текст “На върха съм”.

Първоначалният план на Скатов беше да изкачи първо Гашербрум 2 (8035 м) и след това Гашербрум 1 (8080 м). Той обаче е претърпял промяна. 

“Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много уморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух, коментира Атанас Скатов от сателитния си телефон. - Много се чудех дали да тръгна, тъй като нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. 

Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях.”

Към настоящия момент алпинистът слиза надолу към лагер 1 за почивка. От това дали ще успее да си почине достатъчно и какви ще са метеорологичните условия в следващите дни ще зависи дали ще предприеме изкачване на Гашербрум 2 или ще слезе до базов лагер.

Това беше осми 8-хилядник за Атанас Скатов, като част от проекта му за изкачване на 14-те на планетата без консумация на храна от животински произход.