Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поради влошеното здраве на Ангела Меркел много от колегите ѝ от Християндемократическия съюз (ХДС) настояват по-рано да се състои планираното предаване на властта в полза на лидерката на партията - Ангрет Крамп-Каренбауер, което е насрочено за 2021 г., предава Ройтерс.

Тази сряда дългогодишната канцлерка на Германия получи третия си пристъп на треперене през последните няколко седмици. Случи се на официална церемония по посрещането на финландския премиер Анти Рине.

Меркел отново наруши протокола при визита на датската премиерка в Берлин в четвъртък, като предпочете да си остане на мястото.Тя не демонстрира признаци на тремор и се усмихваше широко.

По-късно подчерта, че няма сериозен здравословен проблем, но отказа да даде повече детайли.

"Наясно съм с отговорността на моята професия", заяви Меркел след срещата с министър-председателката на Дания Мете Фредериксен. "Аз се държа подобаващо, а що се отнася до здравето...аз се грижа за здравето си", допълни тя.

Въпреки уверението дискусиите в ХДС не стихват.

Меркел е лидер на Германия от 2005 г. В края на 2018 г. тя обяви, че повече няма да се явява на нови избори след края на настоящия парламентарен мандат през 2021 г. През декември тя отстъпи председателското място на партията на Анегрет Крамп-Каренбауер - това бе възприето от мнозина за началото на предаването на властта. 

"Треморът подхранва вътрешния дебат в ХДС за това дали постигнатото съгласие между Меркел и...Крамп-Каренбауер за задържането на промените до 2021 г. ще се запази", заяви представител на партията.

Дебатът е поддържан от симпатизанти на Крамп-Каренбауер, които чувстват, че все още не ѝ е отстъпено ръководното място в ХДС.

Въпреки това представители от консервативния лагер на Меркел настояват, че нито една от двете жени не желае да промени плана. Ако канцлерката напусне по-рано, това най-вероятно ще доведе до нови избори.

Единствената истинска заплаха пред предаването на властта през 2021 г. се крие в коалиционния партньор на ХДС - Социалдемократическата партия (СПД). СПД може да се откаже от съюза, тъй като през есента ще се проведат избори в три източни провинции, като се очаква партията да понесе тежки загуби.

Манфред Гелнер, шеф на агенцията "Форса", сподели, че Меркел трябва да бъде по-открита относно здравословното си състояние.

"Меркел е гарант за стабилността и много хора искат тя да завърши мандата си", заяви той пред Ройтерс. "Не е достатъчно да говори, че "работи по въпроса". Изглежда наистина притеснително. Тя трябва да разкрие какъв е проблемът", допълни Гелнер.

Според специалисти твърде много се спекулира, тъй като има много обяснения за тремора.

Канцлерката реши да се бори и за четвърти мандат след дълъг размисъл и заяви през ноември 2016 г., че ще остане на власт, "ако здравето ѝ го позволи".

През 1998 г. тя бе цитирана да казва, че не желае да бъде "полумъртва развалина", когато напуска политиката. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.