Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски"  е училището, в което се влиза с най-висок минимален бал след изпитите след седми клас тази година. След първото класиране за гимназиите, което стана известно днес, е ясно, че за СМГ са били нужни минимум 479.5 от общо 500 точки, за да бъде приет там даден ученик. Това съобщи на пресконференция началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, която представи резултатите от изпитите на седмокласниците.Паралелката с най-висок минимален бал в София - 490.5 точки, е в СМГ - математически профил и изучаване на немски език,

На второ място е 91-ва Немска езикова гимназия, където минималният бал е 458.5 точки. Следват я 73 СУ "Владислав Граматик" с бал 442 точки, Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) с 440.5 точки и Испанската гимназия - с 431 точки.

В първата десетка тази година са същите училища като миналата, без размествания в реда им. Балът обаче е малко по-висок.

Най-желана е паралелката с испански и английски език в Испанската гимназия. За 26 места в нея са кандидатствали 2101 ученици. Следват паралелка с английски и испански език в 22 СУ "Г. С. Раковски" (2085 кандидати) и паралелка с изучаване на чужди езици в СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" (1992 кандидати).

В специалност "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия са кандидатствали 1389 седмокласници, а в специалност "Електронна технология" с английски език - 1218.

"На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 10 149 ученици. Средните резултатите за София са над средните за страната - 64.45 точки. По математика се явиха 10 137 ученици като София-град постигна среден резултат 44.65", отчете още Кастрева.

По думите й, за следващата учебна година са планирани общо 383 паралелки, от които 229 са профилирани, и 154 - професионални.

Тази година кандидат-гимназистът с най-висок бал - максималните 500 точки, е приет в Първа английска езикова гимназия в паралелка с английски и испански език.

От професионалните паралелки пък най-търсена е специалността "Банково дело" с английски език в Националната търговско-банкова гимназия. Закритите паралелки на първи етап на класиране са 15. От тях 11 са професионални.

8817 ученици са класирани, а извън класацията са останали 836. Свободните места след първото класиране в София са 684.

 Тази година има ръст на кандидат-гимназистите от страната - 747 ученици.

Резултатите от първия етап на класирането за професионални и профилирани училища с прием след 7 клас могат да се проверят онлайн на https://priem.mon.bg/

До 16 юли е записването в училищата след първо класиране. Второто класиране ще бъде обявено до 18 юли.