"Да успокоя хората - в Европарламента е пълно с хора с бради и мустаци. И не всички са мъже..."

Така с шеговито-сериозен тон евродепутатът Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) се обърна към "критиците", които коментират външния му вид, откакто бе избран. Слабаков сподели първи впечатления от Европарламента пред Нова тв. Така бе анонсиран и разговорът в ефира, след като миналата седмица новият ЕП заседава официално за първи път в Страсбург. 

Слабаков потвърди, че не обича да носи костюм, но на официалната първа сесия така е било редно. После разказа, че в институцията, извън официалните събития като това миналата седмица, "си ходят както си искат". Имало човек "с къси панталонки, фланелчица и беше с развързани кларкове първия ден, а на втория ден смени кларковете с джапанки".

После отново с шеговито-сериозен тон декларира: 

"Аз мразя да нося костюми, защото ми стоят изключително добре и не искам да потискам останалите евродепутати".

Режисьорът обясни, че вече се е запознал със свои колеги, с почти всички италианци (Слабаков говори италиански език - б.р.) Попитан изрично дали сред тях е Силвио Берлускони (бившият дългогодишен премиер на Италия, който е и най-възрастният представител в институцията - б.р.), Слабаков отвърна: 

"С Берсускони не се запознах, защото... той спи през повечето време..."

Но и това щяло да стане. 

За да успокои съвсем аудиторията, евродепутатът от ВМРО, известен като страстен пушач, разясни, че "има поне 5 места в Страсбург и поне 5 места в Брюксел - вътре в парламента, където се пуши"

Отново на конкретен въпрос от водещата Слабаков подчерта, че депутатката от "Зелените" Ска Келер се казва Франциска, а впечатленията му никак не са хубави. Заради "войнстващ феминизъм". Той обясни, че мисли, че мъжете и жените трябва да са равни, дори жените може да имат определени привилегии, но не разбира войнстващия феминизъм. Разкритикува и движения като #MeToo.

По същество за ЕП и дали и там ще бъде "бунтар, какъвто го познаваме в България" (по думите на водещата - б.р.), Слабаков заяви, че сред първите въпроси, които ще зададе, е защо трябва да има два парламента - в Страсбург и Брюксел:

"Това мен като гражданин ме изумява. Преките разходи са 110 милиона евро на година, с непреките – 580 милиона евро.", изчисли евродепутатът.

По думите му все пак ЕП от първите му впечатления е "тежка бюрокрация - на 3 юли бяха 12-13 часа гласувания, но ще свикна”.

Основните теми, по които евродепутатът от ВМРО обеща да работи, са култура и земеделие.

„Сменихме го с екология, защото се оказа, че оттам може да се влияе повече, - обясни Слабаков участието си в парламентарните комисии. - Сега съм в комисията по култура, в тази по екология и тази с петициите”.