Американската Агенция за международно развитие (USAID) обяви започването на специална програма "Противодействие на пагубното влияние на Кремъл" в помощ на вярващите в демокрацията руснаци и подкрепа на борещите се срещу корупцията, за свободни медии, стабилност на икономиката и демокрацията и за върховенство на закона в бивши съветски републики и държави от бившия Варшавски договор, пише "Дневник".

Документът Countering Malign Kremlin Influence (CMKI), публикуван на сайта на агенцията, споменава Русия, Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани. Програмата е "в съответствие със стратегията за национална сигурност" и мисията на USAID "да помага на правителства, гражданското общество и частни лица".

"САЩ отдавна смятат, че силна, процъфтяваща и свободна Европа е жизнено важна за американските стратегически интереси. Правителството на Русия и доверениците му се стремят да отслабят влианието на САЩ по света и да откъснат от нас нашите съюзници и партньори", се казва още в CMKI. "Те използват подривни мерки за отслабване на доверието към ангажиментите на Америка към Европа, подронване на трансатлантическото единство и отслабване на европейските институции и правителства."

"Ще продължим да подкрепяме руснаците в търсенето на истината. Ще направим трудно за олигарсите на Путин да трупат в нашите финансови институции спечеленото с незаконни средства богатство, както и да се наслаждават на свободите и откритостта на Запада, докато отказват същото на обикновения руски гражданин в Русия", заяви в отделна публикация Брок Биърман, за.-директор на Бюрото на USAID за Европа и Евразия.

"Руснаците трябва да знаят, че САЩ и съюзниците ни не са врагове на Русия. Поддържането на открит поток от информация и продължаване изграждането на мостове с нашите руски приятели е толкова важно, колкото преди 30 години.

Ще контрираме пагубното влияние на Кремъл като подкрепим демокрацията и свободата в пространството на бившия СССР и Варшавския договор. Ще подкрепяме нашите приятели, когато се изправят срещу брутално поведение. И няма да изоставяме руснаците. Вярвам, че един ден те ще видят една демократична Русия, която помага на хората си."

В съобщението за програмата не се посочват конкретни проекти или суми. Но се изреждат секторите, в които тя ще работи:

1. Демокрация и върховенство на закона

Рамката за развитие на CMKI е изградена около идеята да се помогне за засилване на организациите от гражданското общество, провеждане на избори, в които гражданите имат доверие, инстиуционализиране на прозрачността и отговорността на правителствените институции и подкрепа за върховенството на закона.

Това ще включва създаване на инструменти в помощ на реформаторски настроени лидери и активни представители на гражданското общество за борба с корупцията, която агенти на Кремъл често използват в полза на стратегическите интереси на Москва.

Сред изброените мерки са засилване на контрола върху разделението на властите и съпротивата на гражданското общество срещу опитите на властта да ограничава, затормозява и опетнява независимите неправителствени институции. Ще се работи за намаляване податливостта на политическия и изборния процес към въшна намеса и поляризиране.

2. Независими медии

Свободни и независими от властта медии, както и възможността за репортажи, основани на факти, са ключови за защита на гражданите от руските усилия да се манипулира информацията. Финансирането от USAID ще подпомага програми за медийна грамотност, за да могат гражданите да разпознават движени от Кремъл опити за дезинформация.

Мерките тук са засилване капацитета на местни медии да предоставят професионално подкотвени новини и информация, на която може да се има доверие. Увеличаването на медийната грамотност трябва да засили и изискванията на обществото за високо качество и независими репортажи. Ще бъде подобрена и регулаторната и правна среда в полза на свободата на медиите.

3. Енергийна независимост

За намаляване зависимостта на Европа и Евразия от Русия помощта на USAID ще включва работа с конкретни държави за създаване на ефективни и стимулиращи растежа правни и регулаторни рамки и ще им помага да се включат в добре функциониращи местни и регионални енергийни пазари. USAID ще подкрепя ефективни и независими регулаторни власти и ще подсили кибер сигурността на регионалните енергийни обекти.

Освен намаляване на зависимостта от руски енергоизточници порграмата предвижда подобряване на вътрешния и външния надзор и управление на енергийния сектор на страните.

4. Икономическа независимост

USAID е готова да помогне на партньорите в Европа и Евразия да премахнат непродуктивните ограничения върху частния сектор и действията на свободния пазар, да се борят с корупцията, да увеличат интегрирането си със западни икономики и да отворят нови пазари за американския бизнес.

Ще подпомагаме частния сектор да разнообрази страните, в които изнася, да се конкурира по-успешно на западните пазари и да отговаря на високите стандарти на международните пазари. Една от мерките е засилване способността на финансовите пазари в тези страни да съответстват на международните стандарти и практики.