Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Всеки човек прави някакви вътреши избори в определени моменти... Това, което направи Европейският съвет, е по същество голямо отстъпление от принципите на демокрацията – и Франс Тимерманс, и Манфред Вебер бяха отстранени. Моето кандидатиране би означавало, че "семейството" (т.е. - ПЕС) е ок с пакета и с тази сделка. Е, не е ок."

Така Сергей Станишев отговори на въпрос в "Панорама" - защо сам е отказал да е сред номинираните за председател на Европарламента.

"В ЕНП не се съмнявам, че ще подкрепят изцяло г-жа фон дер Лайен – в момента целият ЕС учи как се произнася името й... Това е много показателно – никой не знае нищо за кандидата за президент на най-важния пост в ЕС."

Според лидера на ПЕС обаче от гледна точка на социалистите изобщо няма да има "гарантиран избор". Той изреди и кои са били трите фактора, довели до тази кандидатка за шеф на Еврокомисията: политическите семейства, географски разделения и полове.

"Тази Еврокомисия носи много голяма отговорност за евроскептицизма и недоволстото от ЕС", каза на два пъти лидерът на европейските социалисти.

Той очаквано обвини за това 20-годишната доминация на Европейската народна партия.

Станишве разкри, че в понеделник Европейският съвет е бил много близко до подкрепа за Франс Тимерманс. Но много негативна роля изиграл според него Доналд Туск, който не се държал като безпристрастен медиатор.

Има още двама доволни от този резултат, каза още Станишев - единият е Викотр Орбан, макар че Вишеградската група не получила нищо за себе си.

"Вторият е Макрон, който никога не харесва европейските демократически партии - според мен той желае да управлява Европейския съюз от Париж", заключи Станишев.

И още за отказа му от кандидатурата за креслото на председател на ЕП:

"В крайна сметка човек трябва да отстоява някакви принципи и позиции."

Той коментира и нарочната декларация на БСП срещу него, след като окачестви Бойко Борисов като държавник.

"Аз, честно казано, недоумявам – ако бъда искрен. Има правила и на добрия тон и възпитание."

Подчертавайки, че той е човекът, водил най-много битки с лидера на ГЕРБ, Станишев все пак не го подкрепил само от възпитание. 

"Но казах – и няма как да се отметна – че, когато опира до националния интерес, разбира се, съм готов да работя и с него, и с г-н Ковачев (присъстващия в студиото евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев, б.р.), и с г-н Джамбазки...

Аз казах, че той в дадения случай се е държал като държавник, а не като политик, представляващ своята партия. За разлика примерно от случая с Ирина Бокова."

"Никога не е късно да изпаднеш в нелепо положение - коментира той БСП. - За мен е странна тази декларация... Но българите са интелигентни – те разбират за какво става дума."

Бившият премиер и лидер на БСП даде пример, че вчера получил писмо от Корнелия Нинова в което тя търси съдействие от него - вече като лидер на ПЕС, да вземе отношение срещу новия български закон за финансирането на политическите партии.

По този въпрос например той бил напълно в "солидарност с позицията на БСП". И окачестви закона:

"Много тежък удар на демокрацията, много нездравословен за здравето на политическата система и отварящ вратата бизнесът да си напазарува партии. Да не говорим, че в навечерието на местните избори може да се изтълкува и като опит да бъде поставена опозицията на колене финансово."

Станишев призна, че ще отговори, ако трябва и писмено на наследничката си на поста на "Позитано" - че ги подкрепя.

И все пак на въпроса на водещия - може ли и у нас леви и десни да си говорят възпитано, както в Брюксел, той отвърна с усмивка:

„Вие искате да се опитате да предизвикате още една декларация по мой повод?“

Ключови думи

Коментари

Когато е прав....

...не трябва да му се опонира, а да се подкрепи. В даденния случай си заслужава!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Много по-добре е ЕС да е управляван от Макрон от Париж,

отколкото от Путин от Москва!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.