През последните четири седмици иранците са залепнали за своите телевизори и гледат ли, гледат - как екип от свръхкомпетентни офицери от разузнаването хваща шпиони и хвърля корумпирани представителите на уравленския елит в затвора, пише Голназ Есфандиари в "Свободна Европа".

Тайните агенти и чуждите шпиони са сред основните характери в популярен тв сериал, който изглежда се опитва да изчисти имиджа на страховитите тайни агенти на Ислямския революционен гвардейски корпус.

Извън малкия екран те са замесени в противоречиви арести на учени, хора с двойно гражданство или природозащитни - с обикновено неясни и недоказани обвинения за шпионаж. Тази засилена активност беше предшествена от предупреждение от Върховния аятолах Али Хаменей за очаквани опити за инфилтриране на враговете на Иран в страната.

Сериалът, който твърди, че е основан на истински истории, представя ирано-американски шпионин, чийто персонаж се казва, че е базиран на личността на репортера от "Вашингтон пост" Джейсън Резаян. Той беше хвърлен в затвора в Иран през 2015 г., след като беше осъден за шпионаж в процес при закрити врата.

Резаян, който беше освободен от затвора през януари 2016 г. след като беше зад решетките 544 дни, сега съди Иран и обвинява държавата в мъчения, вземане на заложник и в това, че е бил използван като пионка в преговорите на Техеран със западните държави.

В автобиографична книга, публикувана тази година, той разказва за престоя си в затвора Евин в Техеран и описва разпитите, на които е бил подложен, като от него се искало да признае, че е шпионин. Сега той отказа коментар за новия ирански сериал.

Режисьорът на сериала е Джавад Афшар. Филмът се казва "Гандо" - по името на ирански крокодили, известни с търпението и упоритостта си. Афшар обяснява, че сериалът е базиран на сведения от "тайните служби, които са отговорни за сигурността на страната".

Саид Голкар, преподавател по политология в Университета на Тенеси и старши сътрудник по иранска политика към Чикагския съвет по глобални проблеми коментира, че сериалът е продукт, зад който стоят иранското разузнаване и органите по сигурността на страната. Като целта е да се създаде разказ за ситуацията в страната, в който се посочват виновниците за проблемите ѝ - чужденците, другата цел е да се подкопае авторитета на президента Хасан Рохани.

В първия епизод на сериала син на член на правителството, е заподозрян като шпионин и арестуван с куфар, пълен с долари и златни монети. Това става след като агенти на разузнаването принудително приземяват граждански самолет, в който той се намира.

"Има толкова много замесени, ако ти кажа имената им, ще бъдеш шокиран", казва таен агент на свой колега след успешния арест.

После добавя: "Те трябваше да са за пример на децата ни. А няма да могат да служат за пример дори на собствените си деца".

Един от персонажите в сериала, жена шпионин, която е природозащитник, може да се разглежда като опит да се оправдаят много критикуваните арести на защитници на околната среда. Те са задържани над година по обвинения в шпионаж за чужди разузнавателни агенции.

Иранските служби арестуваха и управляващия директор на Persian Wildlife Heritage Foundation, ирано-канадският социолог проф. Кавус Саид Емами, който почина в затвора при съмнителни обстоятелства.



Сериалът се радва на голяма аудитория, твърдят неговите автори. Той се появи по телевизията в обстановка на голям натиск върху Иран и обтегнати отношения на Техеран и Вашигтон.

Иранската държавна телевизия е контролирана от хардлайнерите в държавата. Смята се, че част от съдържанието, което се излъчва по нея, се произвежда от разузнавателните служби в опит да се рекламира държавната политика.
Посланието на сериала за хората извън Иран е, че разузнавателните служби са нащрек и не пропускат нищо, обяснява неговият създател Афшар.

Сериалът има критици. В туитър журналистът Масумех Насери написа, че "Гандо" се опитва да създаде образ на иранските тайни служби като "следващите закона, умни и някакви подобия на Джеймс Бонд", но всяка серия е пълна с измами.

Аналогията с Джеймс Бонд е популярна, но за България има по-походящо сравнение - Емил Боев. Героят на Богомил Райнов, който е много софицистиран, непобедим и громи враговете на НРБ на техен терен. И като цяло е голяма работа, приятно опакована тежка пропаганда на българските разузнавателни служби. А напоследък БНТ е решила да излъчи отново филмите за Емил Боев, в главната роля Коста Цонев - при това в рубриката "Студио Х". Така че в това отношение в областта на пропаганата иранците не са особено оригинални.