На първо четене парламентът почти единодушно реши: концесиите на плажовете се връщат в ръцете на министърката на туризма Николина Ангелкова. Това се случва само половин година след като бе решено заради евродиректива ивиците да се отдават по нов по-сложен и по-прозрачен ред. За „раздаване“ са останали 39 плажа – и заради тях сега Народното събрание е на път да върне старото положение. Самата Ангелкова си ги поиска обратно, като внесе проекта за изменение в закона още преди няколко месеца.

Дебати в залата имаше по линия на това: устойчив ли е секторът туризъм, след като изменяме закони десетки пъти; могат ли общините да бъдат по-добри стопани на ивиците от частните субекти; дали концесионирането не прави богати същите частни субекти за сметка на минимални инвестиции по поддръжка на плажовете и предизвестени ли са победителите в търговете.

Изненадващо въпросът с отдаването на ивиците на общините дойде от депутат от ГЕРБ – Димитър Бойчев, избран от Бургас. 

„Има кметове, заявили желание да стопанисват морските плажове - да помислим и за това“, призова той.

И се мотивира, че на много места в момента цените на плажните принадлежности например не съответствали на цените на леглата в съответния курортен град.

Т.е. шезлонгите и чадърите струват повече от квартирите или колкото една хотелска стая.

Бойчев призова „да се направи по-гъвкав режим за отдаване на плажовете на концесия“. 

Да се направи категоризация на плажовете. Имаме около 270 плажа, около 144 са дадени на концесия и под наем, но ценообразуването е еднакво за всички – независимо дали са атрактивни или не“, посочи още той.

Атанас Костадинов (БСП) пък разказа как преди 20 години седнал да си говори с местни хора по морето „и от дума на дума, на безалкохолно или бира“, те му разказали - „централната част е за едни момчета, северната е за други, а южната – за трети“.

„Когато излезе конкурсът, се оказа, че е вярно – тези хора са знаели какво ще се случи. 20 години по-късно разбрах, че ситуацията е същата, не се е променила, само че в един момент има окрупняване. Знаем, гущерът си къса опашката – вече е дракон, който поглъща цели сектори“, изведе извод Костадинов.

И също като колегата си от ГЕРБ предложи плажовете да се дадат за стопанисване на общините:

„Колеги, България ще изчезне от картата на туризма – да премахнем концесионирането на плажовете, да го дадем на общините. Инвестицията не е голяма, а ние учредяваме права за по 20 години. Само на час път със самолет има райски кътчета, г-жо министър, където няма вода за 11 лева. Само на час път със самолет!

Събирате 18 милиона лева, но, от друга страна, стоят милиарди приходи. Нужни ли са й на държавата тези 18 милиона. Трябва ни нов модел“, обърна се към Ангелкова депутатът от левицата.

И посочи в заключение:

„Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват. Всеки си мисли, че 20 години ще изкара едни пари на гърба на туристите."

Колегата му от левицата Димитър Данчев пък припомни, че законите, касаещи Черноморието, са променяни десетки пъти и даде пример и с прясно изменения за 22-ри път Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), част от който в момента е обект на президентско вето. И в този смисъл попита - как ще имаме устойчиво планиране в туризма, като имаме неустойчиво законодателство.

Добра дума реши да каже Александър Ненков (ГЕРБ), който е и един от радетелите за последните изменения в ЗУЧК. Според него проектът давал възможност на министерството да бъде по-гъвкаво. „39 плажа трябва да бъдат предоставени под наем или на концесия през следващите две години“, изтъкна той. 

И се мотивира, че има Закон за водите, има Закон за подземните богатства, който урежда концесиите им, следователно трябвало да се направи изключение и за плажовете. 

„Дори тези репортажи за скъпи шезлонги - това ще намелее, защото конкуренцията на пазара е наистина сериозна“, произнесе се Ненков.

Доволна, Ангелкова благодари на депутатите за подкрепата, но бе принудена да отговаря на журналистически въпроси. По повод предложението общините да стопанисват плажовете тя посочи, че те и сега могат. Могат, но за целта трябва да образуват юридическо лице и да кандидатстват по каналния ред, като може да спечелят, а може и да не спечелят. А и на практика общините нямат много интерес – защото сега са „бенефициент“ - 40 на сто от таксите отиват в общинския бюджет наготово.

Неизменно министърката бе попитана и за очевидния отлив на туристи от Черноморието (към момента). И бе принудена да признае – очакваният спад за сезона ще е между 5 и 8 на сто. И изтъкна успехите на министерството й от създаването му до сега. А на въпрос - не се ли дължи „българският успех“ до голяма степен на геополитическата обстановка в конкурентните ни държави в този период (преврати, икономически кризи, военни действия и пр.), Ангелкова отрече – не било само това.

И обяви, че държавата започва мерки за спасяване на сезон 2020.