Малката русалка в игралната версия на една от най-популярните анимации на "Дисни" ще бъде изиграна от чернокожа певица - Холи Бейли от музикалното дуо Chloe X Halle (в което е заедно със сестра си Клои), съобщиха световните медии. Това означава, че една от най-разпознаваемите Дисни принцеси вече ще изглежда съвсем различно, отбелязва Vox.

Тази Ариел ще е тъмнокожа, а не червенокоса и синеока...

Режисьор на филма ще е Роб Маршал, известен с мюзикъла "Чикаго" от 2002 г. Негово дело беше и "Мери Попинз се завръща". За "Малката русалка" той коментира, че след продължителното търсене нямало спор, че Холи Бейли притежава необходимите качества за ролята, между които страхотен глас, за да влезе в образа.

Ариел от хитовата анимация на "Дисни".

Холи Бейли публикува в профила си в социалната мрежа как би изглеждала като Ариел и заяви, че дебютът й в киното точно в тази роля е сбъдната мечта.

Маршал ще бъде и един от продуцентите на бъдещия филм, чиито снимки се очаква да започнат през 2020 г. От "Дисни" отбелязаха, че в идните седмици ще бъдат обявени и други актьори, които ще бъдат част от проекта.

Преди дни "Варайъти" съобщи, че според източници на списанието Мелиса Маккарти вече води преговори за ролята на морската вещица Урсула, но още няма подписан договор. Според Vox Джейкъб Трембли ("Стаята") и Awkwafina ("Луди богати азиатци") вече са подписали договори за "Малката русалка".

Във филма ще бъдат включени част от песните от анимацията, както и нови композиции от Лин-Мануел Миранда и Алън Менкен. Менкен е работил по няколко класики на "Дисни", между които и "Малката русалка".

Промяната е сериозна не само защото Ариел е култова Дисни принцеса с една от най-известните песни в анимации I Want, а и защото нейните черти, дизайнът на начина, по който тя изглежда, е като матрица и за останалите женски персонажи на компанията - всички популярни героини са с огромни очи, малки деликатни носове и добре оформени скули. И това е еталонът, наложен от "Малката русалка", която се появи през 1989 г., пише Vox.

Бел от "Красавицата и Звяра", 1991 г.

През 2015 г. потребител в Tumblr на име Алекс пусна публикация, озаглавена "Всяка жена във всеки филм на Дисни/Пиксар" през изминалото десетилетие е с едно и също лице". Тя проследяваше  формата на лицата на мъжките и женските персонажи за едно десетилетие назад и стигаше до извода, че мъжките лица са разнообразни, но женските са идентични - ябълковидни скули, големи кръгли очи и нослета като копчета. Почти е невъзможно да се открие разликата, ако не са различните цветове и форми на косите. 

Разгледайте Рапунцел, Елза и Ана, Джасмин от "Аладин", Красавицата Бел...

 
Tangled’s Rapunzel and Frozen’s Anna
Рапунцел и Ана от "Замръзналото кралство".

Това означава, че през последните 30 години "Дисни" продава много специфично лице като културен идеал за момичетата, който анатомично не е възможен, но който подчертава основно европеидни черти, твърди Vox.

А сега Ариел - червенокоса, много бяла, от която тръгва това лице, ще бъде заменена от чернокожо момиче. От гледна точка на иконографията на "Дисни" това е интересна промяна.

Което не означава, че игралният филм ще бъде по-добър от анимацията. Или по-лош.