Русия е готова да започне със САЩ преговори за разоръжаването и стратегическата ядрена стабилност, обяви президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на руския държавен глава идва само ден след като той подписа закон за излизане на Русия от договора със САЩ за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

"Мисля, че постигането на конкретни мерки в областта на разоръжаването ще допринесе за укрепване на международната сигурност и стабилност. Русия има политическата воля за подобна стъпка. Сега топката е в САЩ", посочва Владимир Путин в интервю за италианския всекидневник "Кориере дела сера".

Руският президент припомня, че по въпросите на разоръжаването е говорил с колегата си Доналд Тръмп на срещата в Япония миналата седмица.

"Струва ми се, напоследък САЩ започнаха да се замислят за засилване на диалога с Русия по широк кръг от въпроси на ядрения стратегически ред", изтъква Путин.

Руският държавен глава пристига днес в Италия, където ще се срещне с папа Франциск и с премиера Джузепе Конте, пише още Ройтерс.