Американската компания Waymo, част от холдинга Alphabet, получи разрешение да вози пътници със своите автономни коли в щата Калифорния, САЩ, съобщи CNBC.

Комисията за комунални услуги в щата е издала разрешително на компанията за начало на тестова програма "Автономна услуга за превоз на пътници".

Преди години Google започна разработка на свой автономен автомобил. През 2016 г. обаче бе решено екипът да се отдели в друга компания - Waymo, която през миналата година имаше първи успех, като получи възможност да тества услугата си Waymo One с ограничена група клиенти във Финикс, Аризона. По-рано тази година пък се проведоха тестове в Мичиган.

От компанията са изключително доволни от новото разрешение, което е стъпка напред за навлизането на самоуправляващите се коли като комерсиална услуга.

Waymo имат амбиции да предлагат подобна услуга и в Европа. Но не са единствени - както големи автоконцерни, така и по-малките като Tesla се стремят да извадят на пазара бързо автономни таксита. Наскоро Илон Мъск заяви, че очаква автомобили на Tesla да се движат самостоятелно от 2020 г.