Не, не става дума за либерални ценности, когато “мигранти безнаказано извършват убийства, грабежи и изнасилвания, тъй като правата им трябва да бъдат защитавани.”

Това е част от атаките на Владимир Путин срещу либерализма в интервю за в. “Файненшъл таймс” и те имат нещо сходно с туитите на Доналд Тръмп. Това не е случайно. Десни популисти от всички страни непрестанно преувеличават и мамят, за да могат да разпространяват посланията си сред населението. Това се отнася както до вербалните атаки  на Виктор Орбан срещу ЕС, така и за лъжите относно Brexit на Борис Джонсън, щедрите финансови обещания на Матео Салвини, също и реториката на австрийските десни популисти от Партията на свободата.

Сега руският президент се вторачи върху бежанската политика на Ангела Меркел, която не е в съзвучие с неговата властова политика и е ясно защо. Така той улучва Ахилесовата пета на либерализма. 30 години след победата си над комунизма десният канон на ценности – пазарно стопанство, правова държава и човешки права, продължава да е в сблъсък по темата за миграцията и демократичната легитимност.

Световната финасова криза от 2008 г. разтърси доверието в способността да се гарантира благоденствие. От бежанската вълна през 2015 г. все повече хора тръпнат относно запазването на общността и нейната идентичност. Все пак никъде в Европа, нито в САЩ не шестват бежански орди, но представата, че либералните елити искат точно това или поради погрешен идеализъм го толерират, се насади в големи слоеви от населението – както в Австрия, така и в Аризона.

Този страх от промени използва както Путин, така и Тръмп, който на предизборната си битка за втори мандат в Белия дом залага на миграционната тема. Същото правят и европейските десни популисти. Ако не им хрумне нещо друго, те се опълчват на сексуалната толерантност и феминизма, които са тясно обвързани с мултикултуларизма.

За успеха на тази реторика либералните елити не са невинни. Стремежът им към политика на морала често игнорира нуждите и грижите на необразованите хора. Това беше така през 2015 г. в Германия и Австрия, но и сега по време на предизборните дебати на демократите. Почти всички кандидати настояват за водене на такава политика по даване на политическо убежище, която да е далеч по-либерална, отколкото по времето на Барак Обама. Така се налива вода във воденицата на Путин и е причина за злорадството на Тръмп.

С фокусиране върху миграцията десните популисти отклоняват вниманието от факта, че не могат да предложат на избирателите нищо съществено.

След няколко години на възход икономическата политика на Путин доведе Русия до стагнация. Тръмп и неговите републиканци преди всичко са в услуга на американската богата олигархия. Европейската политика на Салвини заплашва да срине италианската икономика. Трагично е и положението в Австрия.

Ето защо за защитниците на либерализма е още по-важно да дадат ясно да се разбере, че либерализмът не се обявява нито за отворени граници, нито за безправие, а за почтеност, както и срещу произвол и установяване на еднолична власт.

Това всъщност е истинската пирчина защо Путин и себеподобните му искат да обявят либералната идея за мъртва.