Почти няма безпристрастни мнения по избора на нов шеф на ВКС, който е определен за 25 септември, макар че медиите в последните дни отделят огромно внимание на предстоящото събитие. На финала са две дами – Павлина Панова и Таня Райковска, съответно – заместничка на досегашния председател на ВКС Лазар Груев  и зам.председател на Върховния административен съд.

Заради състоянието на цялата система и повишената чувствителност към нея утрешният избор е дотолкова политизиран, че уважавани специализирани медии дори написаха, че „ВКС е окончателната инстанция на общите съдилища по всички наказателни, граждански и търговски дела”. Което просто не е вярно – много от делата са двуинстанционни.

ВКС е независимо юридическо лице, а неговият шеф е административен ръководител само на съдиите в него, като няма власт (поне на теория)  да разпределя дела. Той е несменяем и безспорно влиятелен член на ВСС - пратвителството на Темида. Неговите сили обаче се простират дотам, че да назначава заместниците си, което според професионалисти от системата се преценява като възможност за лобиране отгоре надолу по вертикала към съответните шефове на колегии в целия двор на Темида.

Интересът на медиите – някои от които дори нарекоха 25 септември Деня Х за съдебната система, е по-скоро дали ще се затвърди моделът на влияние на лобита във ВСС, които избраха Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев със спорни процедури. Смята се, че Висшият съдебен съвет на принципа трима големи (главен прокурор, шефове на ВКС и ВАС), плюс 11 делегати от съдебната система, плюс 11 от парламента, по-скоро чака своя катарзис. Особено в „осакатения” му състав, който е 24 души след отстраняването на Камен Ситнилски и след различните тълкувания дали квалифицирано мнозинство означава 16 или 17 човека.

На 25 септември се предрича 13-ина човека – лобито около Цацаров, да гласува за Райковска, която полугласно е кандидатът на това ядро. Въпреки че беше предложена от изцяло дамска квота от 5 съдийки. Райковска се смята за човека на обвинител № 1, а и безспорно има качества, независимо че в медиите под строй бяха изнесени нелицеприятни клюки за нея. Което, като се има предвид състоянието на медиите, по-скоро превръща в мит подкрепата на Цацаров. Който пък нито председателства, нито е официален шеф на ВСС. Но има лоби.

Райковска е сериозен правник, който следи в нейната колегия във ВАС да не се допуска противоречива практика, която да залегне за в бъдеще, казват прависти

На две капии

За Павлина Панова също се знае, че лично е харесвана от амбициозния бивш съдия от Пловдив и сегашен главен прокурор. Според мнозина тя е брилянтен специалист, загубила е мястото на български съдия в Страсбург (където отиде Здравка Калайджиева, б.а.), само защото не се е „стиковала” с нужните фактори от една партия, която вечно управлява в сянка държавата. Сотир Цацаров, който си дава сметка, че от 1 януари заработва още едно ограничение на правата му - единната европейска прокуратура, с удоволствия би работил в оставащите повече от 5 години от мандата му с такъв шеф на ВКС и признат от Европа специалист.

Като слаби места на безспорно почтената и неподаваща се на влияния Панова се сочат, че напоследък взима страна. Тя е явен фен на единия от двата съюзи на съдиите, за който се смята, че гравитира около адвокат Даниела Доковска и член му е Нели Куцкова. Също така  има изявено положително отношение към неправителствени организации като Българския хелзински комитет, които нямат място  в правораздаването на една държава. „Един съдия няма право да е в никакви съюзи – той е самотник”, бяха строги нейни колеги пред Клуб Z.

Между другото по последното уязвима е и Райковска, но към нея критиките ще бъдат по-меки, защото нейни подчинени, а не тя, са допускали НПО-та със странни зависимости като страна по важни дела.

За Панова се очаква да гласуват 10-ина души, може би ще има и въздържали се. 

Според нашите източници се предполага, че в четвъртък няма да се събере квалифицирано мнозинство за избор на шеф на ВКС. Нещо, което според много медии бе заложено още когато се обяви "смелата" процедура преди изборите, за да се демонстрира независимост на съдебната власт. Това изисква рестарт на процедурата от нула.

Което следващ парламент веднага ще използва за претекст за промяна на Закона за съдебната власт. За него не е нужно квалифицирано мнозинство, а 50 % плюс един глас. Така мандатът на сегашния ВСС ще бъде прекратен предсрочно и на мястото на сегашната политическа квота – макар и одобрена от ГЕРБ навремето, ще влязат други.

Ако изобщо до това се стигне (а не се случи още утре), се прогнозира, че Райковска все пак ще стане шеф на ВКС за 7 години. На Панова ще бъде даден постът на български съдия в Страсбург, където също е интересно - срокът за подаване на кандидатури изтича на 29 септември.