Проточилата се процедура по избор на титуляри на висшите постове в Европейския съюз и трудното търсене на компромиси е след водещите теми в днешните западни издания, пише БТА.

Европа се кара за избора на лидери, пише в заглавие френският в. "Фигаро". Изданието посочва, че двадесет и осемте, които се разделиха след маратонска среща на високо равнище, предвиждат да се съберат отново днес, за да определят кой ще ръководи ключовите ръководни институции. Вестникът припомня, че в неделя френският президент Еманюел Макрон е пристигнал усмихнат за срещата на Европейския съвет, обещавайки номинации за три от петте най-високи поста в ЕС: председател на Европейския съвет, ръководител на Европейската комисия и върховен представител по външната политика. 

Всичко беше подготвено в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака с германския канцлер Ангела Меркел, с испанския премиер Педро Санчес и холандския му колега Марк Рюте, както и със сегашния председател на Европейския съвет Доналд Туск, натоварен да ръководи преговорите, пише "Фигаро".

Планът "Тимерманс" целеше изпращането на Манфред Вебер от Европейската народна партия начело на Европейската комисия и поставянето на сегашния зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс начело на следващия ѝ състав. След 22 часа обсъждания в различен формат и три общи заседания обаче френският държавен глава си замина вчера следобед с празни ръце.

Вестникът подчертава, че главната мисия на евродепутатите на учредителната сесия на новия Европарламент ще бъде избирането на негов председател. Това ще помогне да се постави на правилното място едно от парченцата от пъзела с висшите длъжности в ЕС, който от седмици вълнува Брюксел и столиците на държавите от ЕС. 

Изборът на наследник на италианеца Антонио Таяни, който трябваше да бъде днес, се отложи за утре, за да имат време лидерите на 28-е да се споразумеят за разпределянето на висшите длъжности в общността. Няма признаци обаче, че маратонската среща, която ще има продължения днес, ще доведе до споразумение.

"Ще изберем нашия председател на 3 юли, независимо от резултата", каза Таяни, докато парламентарни източници говорят за ново отлагане, пише "Фигаро".

Британският в. "Файненшъл таймс" отбелязва, че безплодното маратонско обсъждане е завършило вчера с взаимни обвинения, изтощените лидери на държавите членки са признали поражението си, а ядосаният президент Макрон е порицал провала като силен удар по авторитета на общността. Вестникът изтъква, че Макрон е направил публична аутопсия на "разделенията" и на това, че има повече от един "скрит дневен ред", които според него са предизвикали безизходицата. 

"Трябва да анализираме всички последици от този провал", каза Макрон.

"Нашият авторитет е дълбоко опетнен от прекалено дълги срещи, които не водят до нищо. Създаваме образ на Европа, който не е сериозен."

Висш дипломат определи ситуацията като "хаотична", след като Доналд Туск прекрати срещата вчера по обяд, тъй като преговорите стигнаха до задънена улица. Признаците за затруднение станаха очевидни веднага след като се обособи устойчива опозиция срещу пакетната сделка, обсъдена от група лидери, включващи Макрон и Меркел, в кулоарите на Г-20 в Осака, посочва "Файненшъл таймс". Този план обаче получи неочакван отпор от политическите съюзници на канцлера вътре в десноцентристката Европейска народна партия. Срещу него се обяви твърдо и групата на централноевропейските държави. За разлика от Макрон Меркел беше по-мека и каза, че намирането на пресечна точка на различните линии изисква време и че ЕС трябва да се стреми към "възможно най-широк консенсус".

"Файненшъл таймс" пише, че българката Кристалина Георгиева, бивш еврокомисар, е била сред имената, обсъждани за следващ председател на Европейския съвет, но този вариант изглежда не е надделял над загрижеността в Полша, Словакия, Унгария и Чехия относно Тимерманс, който е безпощаден критик на нарушенията на върховенството на закона в някои европейски столици. 

В тази връзка президентът Макрон подчерта, че неуспехът разкрива нуждата от "дълбока реформа" в начина на вземане на решения в ЕС и добави, че бъдещо разширяване на блока е немислимо без това да бъде направено.

Германският всекидневник "Пфорцхаймер цайтунг" пише, че тръпки ще побият и най-ревностните почитатели на ЕС след пазарлъците за постове в Брюксел. "Всичко опира до пропорционалността, не до здравия разум и със сигурност не до демокрацията", обобщава германското издание. "След тази катастрофа ще е трудно да се формулира защо хората трябва да ходят до урните, за да гласуват в бъдеще за Европейски парламент". "Може би става въпрос за това, че ЕС в момента няма споразумение с популистите от всички страни. Но в момента ЕС е най-големият враг сам на себе си."

"Това ли е същата Европа, за която слушахме по време на предизборната кампания?", пита риторично германският в. "Манхаймер морген" и продължава: "Това ли е съюзът, който е за хората, който е прозрачен и демократичен?" Изданието обобщава, че политика съгласно демократично изразеното желание на гласоподавателите не се прави на тъмно.