Кристалина Георгиева е с огромен шанс да застане начело на Европейския съвет. Кристалина Георгиева никога не е имала и минимален шанс да стане председател на Европейския съвет. Кристалина Георгиева е отхвърлена. Кристалина Георгиева изобщо не е предлагана. Мария Габриел има шанс… – същото в същия ред, само че за досегашното място на Могерини. Горните новини идват или в едно и също време от различни източници, или от един и същ източник с разлика във времето от няколко часа. За председател на комисията изобщо да не започваме да казваме версиите, защото дори да кажем варианта, който е в минутата на писане, той няма да е същият в минутата на четене.

Европейската комисия удари в земята по тайнственост и загадъчност българските социалисти. На такива гатанки сме свикнали по време на конгрес или пленум на БСП и ни се струваха върхът на пазарлъка и задкулисието. Днес точно нямаме изобщо повод за това – Валери Жаблянов е шкартиран от Корнелия Нинова и всеки член на БСП вече е наясно, че тя го маха поради три причини, които точно е изговорила. Те може да не са най-точните причини за махането му (а, да речем, че той прекалено силно се стреми към мястото й), но важното е, че Нинова си е направила труда да съобщи защо какво прави. Сравнението беше неуместно. БСП е партия, длъжностите там са партийни.

Европейската комисия обаче е друго нещо. Постовете, които се обсъждат/договарят/спазаряват и т. н., са публични. Европейската комисия е правителството на 28 обединени страни. И можеше да даде пример на всяка от тези 28 страни за прозрачност и принципност, като направи дискусията публична – за тези, които се интересуват. Всяко нещо, което е тайно, е подозрително. Какво подозрително би могло да има, което да обвие с такава плътна мъгла избора на първите хора? Не знам как другите страни получават в момента информация за случващото се в Брюксел, но ние сме допълнително затруднени от изказванията на Бойко Борисов – брадвата му рядко сече на едно място по принцип, но този път нито едно изказване не се връзва с друго изказване. Хак ѝ е на такава комисия малката избирателна активност.

"Редута"