Виктория Нюланд.

Длъжни сме да обединим усилията си, за да вкараме автократите в релсите. Авторитарните сили поменят правилата на международния ред. Европа и САЩ могат да се наложат над Русия и Китай, само ако изковат трансатлантически съюз. Това заявява в интервю за германския в. “Ханделсблат” видната американска специалистка по външна политика Виктория Нюланд. При президентството на Барак Обама тя ръководеше отдела за европейска политика към Държавния департамент.  Има данни, че тогава е била подслушвана от руските тайни служби.

Изненадващо по време на срещата на Г-20 Доналд Тръмп смекчи търговския конфликт. Каква е неговата стратегия?

Бих си пожелала да има такава, но дълбоко се съмнявам в това. Неговите най-любими инструменти са мита и санкции. Най-обезпокояващото е, че ги прилага както спрямо противници, така и срещу съюзници. Та той не застрашава единствено Китай, а също и Европа. Не е в наш интерес да унижаваме и предизвикваме приятелите си.

Какво предлагате?

Трансатлантически съюз, за да можем съвместно да решим общите си проблеми с Китай. Китайците са търпеливи и няма да отстъпят бързо. Една авторитарна държава може да причини огромни страдания на гражданите си.

Изправени ли сме пред нов конфликт – авторитарни сили срещу либерални демокрации?

Авторитарните сили стават по-силни и променят правилата на международния ред. Ако ние като либерално семейство от държави не сме единни и ако в това отношение САЩ не поемат лидерска роля, то тогава ние отстъпваме на авторитарните сили все по-голямо пространство, което да завладяват. Дали е Русия, която се меси в нашите избори или Китай, който изкупува нашето електроснабдяване, пристанищата ни и др.

Междувременно и Германия гледа скептично на Китай, в германската индустрия зрее недоволство.

Китайците бяха сигурни в намеренията си. Сега активността им привлича вниманието. Това ме радва. Ние не бива да затръшваме вратите пред китайски инвеститори. Длъжни сме обаче съвместно да установим, че китайските инвестиции са прозрачни и че ние защитаваме стратегическите си намерения. Напоследък САЩ многократно обостриха изискванията  относно инвестиции. И европейците имат напредък, но трябва да предприемат доста повече.

Може ли ратърсваната от противочечия Америка да поеме лидерската роля на Запада, за което вие настоявате?

Във Вашингтон има широк консенсус по важни външнополитически въпроси. Да си спомним за помощта, оказана на Украйна. Тръмп е аномалия, той оперира извън спектъра, сформиран за 70 години следвоенна история.

Но той привлича на своя страна републиканците.

Вярно е, че републиканците се страхуват от Тръмп. Въпреки това има области, в които републиканците отказват да следват президента. Те се противопоставят на Германия да бъдат наложени по-високи мита. Не го следват и когато напада НАТО.

Или когато любезничи с Путин. Вие самата бяхте жертва на тайна руска операция.

Да, в една от книгите си журналистът Дейвид Санджър ме нарича “Patient Zero”.

През 2014 г. руснаците записаха разговор с вас и го публикуваха в мрежата, за да провокират раздор между Европа и САЩ. Вие псувате “Fuck the EU”. Подценихте ли Русия?

Със сигурност подценихме готовността на Русия да прилага подобни недопустими методи. Подценихме и колко добре се удава на руснаците да се намесват в наши дебати и да използват всичко, което нас ни разделя.

Прави ли Европа и конкретно Берлин достатъчно, за да се запази натиска върху Путин?

За Берлин е трудно да направи нещо, след като Вашингтон го загърби.

Противоречието при германската политика излиза наяве по темата “Северен поток 2”.

Никой в САЩ, дали вляво, вдясно или в политическия център, не е в състояние да разбере “Северен поток 2". Той засилва зависимостта на Германия от руски газ във време, когато има толкова много други възможности – като американския втечнен газ или възобновяеми енергии.

Конгресът на САЩ подготвя санкции срещу газопровода. Какво е вашето мнение?

Санкциите не са правилния подход в отношенията между съюзници. Не бива да допуснем да се сигне толкова далеч.

Сега Германия и Франция искат да укрепят “суверенитета” на Европа – континентът трябва да стане независим.

От десетилетия се застъпвам за една силна Европа. Не гледам на трансатлантическото пратньорство като на нулево равенство. Проблемът обаче ще се появи, ако САЩ наложат санкции на Европа, което ще провокира противиопоставяне на американската политика. Ако се случи точно това, то ще е една от най-големите опасности в ерата, в която живеем. Длъжни сме да обединим силите си, за да вкараме автократите в релсите.