Урсула Изи, Франс прес

Самостоятелната игра на американския президент Доналд Тръмп и умножаването на броя на двустранните срещи през тази седмица за пореден път хвърлиха сянка на съмнение върху устойчивостта на срещите на върха на Г-20, предназначени да дадат единен отговор на световните кризи. 

Голямата меса на 20-те големи икономики, напреднали и нововъзникващи, състояла се в петък и събота в японския град Осака, бе буквално взета за заложник от срещата между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин. От месеци има противопоставяне между тях заради търговски разногласия. 

"Това вече е втори форум на Г-20, където основното събитие е среща, нямаща нищо общо с Г-20", възкликна Томас Бърнс от канадския мозъчен тръст Център за иновация за международно управление. Той имаше предвид предишната среща на върха в края на 2018 г. в Буенос Айрес, където Си и Тръмп също откраднаха светлините на прожекторите. 

Осака също бе изпълнена с двустранни срещи, които засенчиха общите работни сесии, а представителите на страните от ЕС продължиха там собствените си препирни за това кой да заеме основните постове в Брюксел.

"Сега всъщност Г-20 стана упражнение, приличащо на Общото събрание на ООН, което позволява на държавници да проведат двустранни срещи и да обменят възгледи по важни теми", призна френският президент Еманюел Макрон. Неговата оценка е, че Г-20 не е "достатъчно полезен" форум. Той призова за "колективно размишление" по този въпрос.

Тръмп реши да действа самостоятелно, отправяйки в туитър преди срещата си със Си в петък покана за среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Той се срещна и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. 

А климатът?

Групата на 20-те, която съставлява над 85 процента от световния БВП и две трети от населението на планетата, изпитва през последните години трудности да насърчи единството и да осъди в заключителния си документ протекционизма в търговския обмен.

Изготвянето на този текст, пълен с добри намерения и изключително сложно дипломатическо упражнение, стана почти невъзможно от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в началото на 2017 г.

На първата си среща преди повече от 10 години, през ноември 2008 г., ръководителите на Г-20 (Южна Африка, Германия, Саудитска Арабия, Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Южна Корея, САЩ, Франция, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Обединеното кралство, Русия, Турция и ЕС) защитиха мултилатерализма.

Това обещание, макар и доста обтекаемо и плод на консенсус, сега е почти немислимо.

"Двустранните разногласия, особено между САЩ и Китай, заплашват да нанесат значителни щети на световната търговска система, основана върху правила и градена десетилетия", смята Адам Слатър, анализатор от "Оксфърд економикс".

Според прогнозите на неговата служба световният растеж на търговията е спаднал от 6 процента в началото на 2018 г. до нула в началото на 2019 г. 

Друга голяма криза и неотложен въпрос, в който трябва да постигнат напредък членовете на Г-20, е климатът, страдащ от слабостите на групата.

"В крайно тежко положение"

"Споразумението от Париж бе важен момент, но световният политически пейзаж се промени значително особено от началото на президентството на Тръмп", коментира Текехико Яамамото, почетен професор в университета "Васеда" в Токио.

Членовете на Г-20 сключиха в събота в Осака споразумение за климата без САЩ, както стана и на последните две срещи на върха.

"Тъжната последица по въпроса с климатичните промени показва границите на Г-20: всички са на една и съща лодка, но с различни интереси", обобщава Ямамото.

"Японците заради собствените си грижи със САЩ по търговските въпроси и по темата Северна Корея не пожелаха да се противопоставят на американците. Видяхме това и по въпроса с търговията, и по този с климата", добави Бърнс.

Той отбеляза, че ситуацията е била подобна с Аржентина и има опасност сценарият да се повтори в Саудитска Арабия, където Г-20 ще се срещне през 2020 г.

"Сигурен съм, че ще заемат същата позиция, която се състои в това да не бъде поставян Тръмп в трудна ситуация. Това значи, че останалата част от Г-20 ще остане в крайно тежко положение", каза той и призова да се разгледат "нови модели на сътрудничество, многостранни или регионални".