Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавните и правителствените ръководители на ЕС не стигнаха днес до съгласие по номинациите за висшите постове в съюза. Проектосделката, за която съобщиха медии и дипломати, в която Кристалина Георгиева би станала председателка на Европейския съвет, пропадна, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

 
Заседанието на Европейския съвет продължава утре успоредно с първата след евроизборите сесия на Европейския парламент, на която той би трябвало да избере своя председател. Този пост обаче заедно с председателите на Комисията и на Европейския съвет и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността е част от пакета висши назначения в ЕС, по който държавните и правителствените ръководители за повече от 18 часа преговори вчера и днес не успяха да постигнат споразумение.
 
Борисов отрече твърденията на дипломати и основаните на тях съобщения на Ройтерс и в социалните мрежи, че на България в лицето на и.д. председателката на Световната банка е бил преложен постът на председател на Европейския съвет. Той каза, че Георгиева и сегашната българска еврокомисарка Мария Габриел са били разглеждани като възможни номинации за първи дипломат на ЕС - т.нар. върховен представител по външната политика и сигурността, който по право е и зам.-председател на Комисията. Борисов каза, че е отказал този пост, защото не му бил "интересен". Предпочитал България да има комисар с конкретен ресор.
 
"По принцип се пускаха и Мария Габриел, и Кристалина Георгиева, защото много искаха да има българин в тия имена, но това, което предлагаха, е върховен представител", каза Борисов. "Тази тема на мене не ми е интересна, защото така си губя комисар... На няколко пъти го предлагаха всичките, но аз го отказах."
Помолен да уточни дали наистина е отказал поста на върховен представител за българска кандидатка, Борисов заяви:
 
"Да, така казах, защото тогава губиме позицията на комисар. Кое е по-важно за нас - комисар с реален ресор или върховен преговарящ (всъщност представител - б.р.) , за който представяте ли си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени, и тогава косовари, албанци, македонци започват да казват: "Заради българката не стана." Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в Комисията." 
 
Борисов каза, че българска кандидатура не е разглеждана за поста на председателя на Европейския съвет.
 
"Там либералите са неотстъпчиви", каза той.
По-късно обаче на уточняващ въпрос на репортер той не отрече, че е имало варианти, в които Георгиева е била разглеждана като възможност за този пост, както и за вероятен председател на Европейската комисия. Очевидно обаче за тези проектогарнитури не са се очертали достатъчни мнозинства нито в Европейския съвет, нито в Европейския парламент. (Виж края на видеото.)
 
Борисов добави, че все още няма пълно съгласие за компромиса председател на Комисията да стане холандският социалдемократ Франс Тимерманс, който сега е първи зам.-председател на ЕК, а водещият кандидат на партията с най-много места в Европарламента, германецът Манфред Вебер да стане председател на Европейския парламент.
 
"Искат да ги обърнат и да сложат други хора", каза Борисов. "Търси се мнозинство в парламента, за да могат нашите (на Европейския съвет - б.р.) предложения да минат."
За номинациите е необходимо мнозинство от 22 от общо 28 държави членки, които имат 65 на сто от населението на ЕС. Борисов каза, че италианският премиер Джузепе Конте и колегите му от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) са били "за" Георгиева да стане върховен представител. Тези държави обаче обявиха, че са твърдо против кандидатурата на Тимерманс.
 
Според източници от Европейския съвет, пожелали анонимност, те са поискали тайно гласуване с надеждата да я торпилират, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск не е склонен да подлага въпроса на гласуване, преди противоречията да бъдат изгладени.

Коментари

ТОЙ

СИ губи комисар!

Аре...

"Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени (за преговори за присъединяване към ЕС). Тогава косовари, албанци, македонци, сърби, казват "заради българката не стана", поясни премиерът." http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2038054

Борисов е много сбъркан!

На него май по-му се ще да си пробута пъпета Мария Габриел! Не смятам обаче, че Габриел изобщо има някакви предимства пред опитната и ошлайфана Кристалина!
 's picture

Rhapsody of fire

Майко мила.

Майко мила. Пълен примат - национален позор.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Ако е вярно, че Премиерът ае направил отказите,

заслужава поздравления. Мария Габриел е ентусиазирана, но не е опитна дипломатка, и няма силно свое мнение. В крайна сметка тя е кадър на силно разкрачения към Евразия Борисов, охраняващ силно олигарсите, мафиотите и руските национални интереси за сметка на Българскитае. Кр. Георгиева също не е шлифована дипломатка. Тя е отечествофронтовка, всичко й е до колене. При Георгиева има още нещо, непасващо на европейската идея. Тя, Поптодорова, Бокова, Савина от Париж и др. са проруски люде, проруска интелектуална бойна еденица. А Русия е враг номер 1 на ЕС! Високо образована е, за да може да се издига и да служи фино на руските интереси в необходимия момент. Това не го казвам от завист! Не е необходимо висшите постове на ЕС да бъдат заети от български троянски коне. От 17-те евродепутати поне 16 са проевропейци-ментета. Достатъчно народ сме устремили слещу здравото европейско мислене!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.