Силите за сигурност атакуваха с гумени куршуми участниците в Прайда, организиран от ЛГБТ общността в Турция. Полицията в Истанбул използва и сълзотворен газ, за да ги разпръсне. До късно през нощта продължиха сблъсъците на полицията с демонстрантите. Има много ранени и арестувани.

Хиляди хора вчера се събраха край централния площад "Таксим", за да участват в традиционното шествие на активистите на ЛГБТ общността. 

Валийството в Истанбул забрани провеждането на парада. Това става за шеста поредна година. Площад "Таксим" бе заграден с бариери. Полицаи и бронирани коли бяха блокирали улиците около площада.

Въпреки забраната обаче хиляди хора със знамена и плакати се събраха в ранния следобед в централния район "Бейоглу" на мегаполиса и тръгнаха към "Таксим". Но полицията не ги допусна на площада. Тогава те се събраха в една от страничните улици на "Бейоглу". Тук от името на участниците бе прочетено обръщение до властите, в което те протестират срещу забраната на Парада на гордостта.

В обръщението се изтъкваше, че властите пет поредни години дискриминират мирните прояви на ЛГБТ общността и служат си с антидемократични средства срещу нея.

След като бе прочетено обръщението, полицията започна да разгонва тълпата със сила. Но хората не си тръгнаха. Тогава полицаите стреляха с гумени куршуми срещу множеството и използваха сълзотворен газ, за да го разпръснат.

Последваха сблъсъци между демонстрантите и полицията. След това обаче демонстрантите продължиха протестите в страничните улици на града.

Полицейските екипи отново атакуваха участниците. Сблъсъците продължиха часове наред. Има ранени, но не се съобщава броят им. Много участници са арестувани. Полицията е блокирала пл. "Таксим" и не допуска посетители, съобщава БТА.