Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският стартъп Catalog е успял да вкара всички 16 гигабайта текст на англоезичната Wikipedia в ДНК, съобщи CNet.

Както е известно, ДНК е нуклеинова киселина, която носи генетичните инструкции за биологическото развитие на всички клетъчни форми на живот. През последните няколко години се експериментира активно с възможността да се запазва информация, използвайки четирите нуклеотида в ДНК подобно на битове. За това спомогна и възможността да се създава синтетична ДНК.

Вече съществуват няколко компании, които предлагат възможността да се съхраняват данни в ДНК - например паролата за портфейла от Биткоини на някого. Но до момента производството, записването и четенето от ДНК е скъп и бавен процес.

Catalog е постигнало вкарването на подобно огромно количество данни с нов вид пишещо устройство. То е с големината на около два хладилника и все още хаби много енергия и време, но технологията напредва.

Важно е да се знае, че синтетичната ДНК, ползвана за съхраняване на данни, не се различава като съдържание, но определено е по-къса.

Какви са предимствата на ДНК? Заема много по-малко място от механичната памет, химически стабилна е, способна е да запазва записаното в нея стотици хиляди години, и най-вече е подходяща за архивиране, тъй като едва ли някога ще излезе от употреба, както се случи с касетите, флопи дисковете и други методи за съхранение. Все пак е във всеки от нас.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Да тъпчеш информация в ДНК,

Да тъпчеш информация в ДНК, не изглежда парспективно начинание. Нито на първи, нито на втори поглез. Но да създаваш технологии за бързо конструиране и бързи промени на ДНК - това вече е нещо много голямо и много перспективно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.