Търговско примирие, спонтанна покана за среща на корейската демилитаризирана зона, полъх на романс между Доналд Тръмп и неговите приятели Болсонаро, Путин и Мохамед бин Салман, ядосан френски президент заради климата и заключителна декларация, която никой не чете (освен журналистите) - така Франс прес, цитирана от БТА, обобщава двудневната среща на върха на Г-20 в японския град Осака, приключила по-рано днес.

Като цяло агенцията изтъква пет основни момента.

Първият беше сутрешният туит американския президент Тръмп, в който той покани севернокорейския лидер Ким Чен-ун на импровизирана среща в демилитаризираната зона, разделяща двете корейски държави. "Ако президентът Ким види това съобщение, бих могъл да се срещна с него на границата/на демилитаризираната зона просто да му стисна ръката и да му кажа добър ден?!" - така изглеждаше сутрешният туит на Тръмп. После пред журналисти той разказа, че това му е хрумнало сутринта и изрази готовност да стъпи на севернокорейска територия, казвайки, че "това няма да му създаде никакъв проблем".

По климатичния въпрос Г-20 се очерта като силно разделена структура. Това нервира френския президент Макрон, който постави червена линия, която Франция няма да прекрачи. Той заплаши, че страната няма да подпише финалната декларация от срещата, ако в нея не се "защитава амбицията, свързана с климата". Последваха дълги преговори. Накрая се стигна до споразумение, подобно на това от предходните срещи на върха. От една страна 19 страни изразяват подкрепата си за Парижкото споразумение за климата, а от другата страна се открояват САЩ. До тази договорка се стигна, въпреки че някои нововъзникващи пазарни икономики бяха изкушени да преминат в американския лагер.

Третият акцент бе, че САЩ и Китай отново са отново на правилния път. Това обяви Тръмп, след като съобщи за примирие в търговската война и подновяване на преговорите между двете страни, но без да навлиза в подробности. Освен това търговско примирие срещата на върха бе белязана и от сключването на голямото споразумение за свободна търговия между ЕС и МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай). Това бе определено като исторически момент от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и бе отъждествено като послание към протекционисткото течение, вдъхновявано от Тръмп.

В Осака Тръмп направи истински щурм на любезности към лидери, смятани за популистки или авторитарни. Той похвали невероятната работа на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, каза хубави неща за бразилския президент Болсонаро, като го определи за специален човек и накрая се пошегува с Путин, казвайки му: "Никаква намеса в изборите, президент" пред журналистите и сочейки го с пръст, сякаш, за да го смъмри.

Като пети акцент от срещата Франс прес изважда финалното комюнике от 12 страници, което е смесица от изявления за търговските напрежения, за криптовалутите, за климатичните промени или за повече възможности и постове за жените. По повод документа Юнкер се пошегува, че той е написан на такъв скучен език, че никой не го чете. После допълни, че ще използва часовата разлика при пътуването обратно от Осака, за да изчете документа и допълни, че не е единственият, който ще подходи така. В действителност комюникето от Осака, много сходно с това от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, съдържа изключително мъгляви формулировки, отразяващи различията между лидерите, отбелязва Франс прес. Така че нещата са далеч от 2008 г., когато се състоя първата среща на върха във формат Г-20, замислена като установяване на ново световно управление срещу финансовата криза.