Външното търсене отново с принос към ръста на икономиката

Това става ясно от редовния месечен икономически обзор на "Райфайзен" (България), в който се съдържа коментар на данните, налични към юни, с фокус върху брутния вътрешен продукт. 

Анализаторите на банката отчитат, че според данни на НСИ, през първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж е достигнал 4,8% на годишна база. Този ръст е по-висок в сравнение с предходното тримесечие и надминава очакваното. 

Влиянието на външното търсене върху ръста се е засилило и е най-силно в сравнение с предходните седем тримесечия. В рамките на вътрешното търсене положителен принос идва както крайното потребление, така и от брутните инвестиции.

„Растежът се дължеше не само изцяло на вътрешното търсене, което бе характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев. 

При предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП е имал очаквано секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остава неутрално към растежа, сочи анализът на "Райфайзен".

„Картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спад на лихвите по депозитите и кредитите, както и липса на достатъчно инвестиционни възможности в страната“, допълва Калчев.