Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след деветчасови дебати гласува снощи да възстанови членството на Русия, което беше замразено след окупацията на Крим през 2014 г., предаде руският уеб портал РБК.

Компромисът, приет със 118 на 62 гласа, предизвика остра реакция от Украйна. Неговата цел е да не лишава 140-те милиона руснаци от възможността да търсят защита на правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Условие за това е страната им да остане част от 47-членния Съвет на Европа.

"Правата на членовете да гласуват, да се изказват и да бъдат представени в асамблеята не могат да бъдат преустановявани или отзовавани чрез оспорване или преразглеждане на пълномощията", се казва казва в гласувания доклад, цитиран от РБК.

Той съдържа и друго решение: да се предостави на делегациите на Русия и на Босна и Херцеговина, които в момента не са представени в ПАСЕ, правото да подадат заявления за участие в юнската сесия на асамблеята.

По такъв начин руската делегация ще може да вземе участие в работата на асамблеята, а на 26 юни ще гласува за новия генерален секретар на организацията, който ще смени Торбьорн Ягланд и ще встъпи в длъжност през тази есен, пише РБК. Гласовете на руските парламентаристи също ще бъдат отчетени. 

Русия обаче си запазва възможността да напусне асамблеята, ако правата на делегацията й бъдат ограничени по някакъв начин, посочва порталът.

След анексирането на Крим от Москва през 2014 г. ПАСЕ, в която влизат над 300 представители на 47 страни, санкционира Русия, като лиши нейните парламентаристи от право на глас. В отговор Москва спря да изпраща свои делегати в ПАСЕ, а от 2017 г. не плаща и годишната си вноска от 33 милиона евро в бюджета на Съвета. 

Решението беше подкрепено от представителите на Германия, Франция, Италия и на скандинавските страни, а против него се обявиха Великобритания, Украйна и балтийските страни.

Съветът на Европа трябва да продължи наблюдението над Русия, където се извършват "чудовищни" нарушения на човешките права, каза Франк Швабе, лидер на втората по големина група в ПАСЕ - на социалистите, демократите и зелените.

"Призовавам ви да си спомните за 140-те милиона граждани на Русия", каза той.

"За недемократичните страни достъпът до институтите на Съвета на Европа е безценно благо", каза депутатът от Полша Александър Посиеж, представител на Европейската народна партия, най-голямата група в асамблеята.

Тя не е била единна в гласуването, добави той.

Противниците на решението изтъкнаха, че цената, която привържениците му са готови да заплатят, е несъразмерна на ползата.

"(Уинстън) Чърчил (чиято идея е Съветът на Европа - б.р.) би изпаднал в ужас, ако видеше тази политика на умиротворяване", заяви представителят на европейските консерватори, депутатът от Великобритания Роджър Гейл.

"Ако Русия лиши своите граждани от защитата на Европейския съд за правата на човека, това  ще бъде неин избор. Това трябва да прави Русия, не ние", каза друг британски депутат, Джон Хауъл. 

Лидерът на украинската делегация Володимир Ариев заяви, че асамблеята се е превърнала във "фестивал на лицемерието".

"(Президентът на Русия Владимир - б.р.) Путин използва 140 милиона руснаци като жив щит, шантажирайки ПАСЕ с излизането на Русия от Съвета на Европа, а значи с това, че тези 140 милиона ще загубят механизма  на защита от Европейския съд за правата на човека", каза украинският депутат Алексей Гончаренко.

Особено емоционално реагира неговият колега Олег Ляшко, който на висок тон нарече подкрепилите доклада "предатели".

"В ПАСЕ ще седят руски депутати. Видяхме как завърши това, когато руски депутат се оказа в грузинския парламент", добави той, визирайки размириците, избухнали в Тбилиси в отговор на провокационно изказване на руски депутат в законодателния орган на Грузия през миналата седмица.

 
Украйна ще преустанови участието си в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в звак на протест срещу завръщането на Русия, съобщи по-късно днес Ариев, цитиран от Франс прес.
 
"Решението на украинската делегация е да спре за участва в работата на ПАСЕ, освен по въпросите, свързани с преустановяването на правата на руската делегация", написа Ариев.
 
Делегацията ще поиска също така въпросът да бъде разгледан спешно от украинския парламент, а президентът и министърът на външните работи "да формулират ясна позиция" за бъдещото участие на Киев в структурите на Съвета на Европа, добави Ариев. 
 
Украинският президент Володимир Зеленски изрази разочарование от "решението на ПАСЕ да утвърди без ограничения пълномощията на делегацията на Руската федерация", предаде ТАСС.
 
"Миналата седмица лично обсъдих този въпрос с президента на Франция и с федералния канцлер на Германия. Опитах се да убедя г-н Макрон и г-жа Меркел, че връщането на руската делегация в ПАСЕ е възможно само след като Русия изпълни принципните изисквания на асамблеята. Жалко, че нашите европейски партньори не ни послушаха и постъпиха иначе", заяви той във "Фейсбук". 
 

Реакции от Киев и Москва

 
Украйна реши да отзове за консултации своя посланик при Съвета на Европа след решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за Русия, заяви украинският външен министър Павло Климкин, цитиран от ТАСС.
 
"Съветът на Европа загуби нашето доверие, а възстановяването му ще бъде изключително трудно. От лидер в областта на защитата на правата на човека тази организация се превърна просто в администратор . . . Затова отзоваваме за консултации нашия посланик при Съвета на Европа. Стратегията е ясна, тактиката - също", заяви Климкин във Фейсбук.
 
По думите му решението на ПАСЕ е "особено обидно" за Украйна, като се има предвид, че в момента председателството на Съвета на Европа се държи от Франция, която участва в нормандския формат за уреждане на конфликта в Източна Украйна.
 
Делегацията на Русия в ПАСЕ няма да участва в гласуването утре за избор на генерален секретар на Съвета на Европа, докато не бъдат потвърдени нейните пълномощия, каза ръководителят й Пьотър Толстой.
 
"Няма (да гласуваме)", заяви той. "Мисля, че вероятно няма да влезем и в залата, понеже защо да седим там, след като нямаме пълномощия", каза Толстой. "Нека да потвърдят пълномощията ни и ние ще гласуваме за генерален секретар и ще продължим да работим", заяви той.
 
Русия приветства решението на ПАСЕ за възстановяване на правата на нейната делегация, каза руският външен министър Сергей Лавров.
 
"Резолюцията беше приета. Ние смятаме това за много, много положителна стъпка. Важното е, че делегациите, гласували за тази резолюция, а те бяха мнозинство, ясно заявиха, че правата, които се възстановяват на Руската федерация, не могат да бъдат оспорени", заяви той, като добави, че опитите за подкопаване на този процес продължават и "ще продължат днес и утре".
 
"Ще съдим за това как е завършила тази ситуация по това какви ще са резултатите от сесията на ПАСЕ. Тя продължава, предстои още избор на генерален секретар. След тази сесия можем да направим окончателен извод. Надявам се, че изводът ще бъде за това, че кризата е преодоляна", каза Лавров.
 
По думите му Русия ще плати задълженията си по своята вноска в Съвета на Европа, когато окончателно се изясни въпросът за възстановяването на правата на нейната делегация в ПАСЕ.
 
Кремъл заяви, че се отнася положително към решението на ПАСЕ за възстановяване на правата на руската делегация.
 
"Що се отнася до връщането на нашата делегация в ПАСЕ, приемането на съответната резолюция и изпращането на нашите парламентаристи, това е много положително явление, (към което) може да се отнасяме само положително", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
Според него "става дума не за дипломатическа победа на Москва, става дума за победа на здравия разум, тъй като ПАСЕ не може да работи пълноценно, без в нея да участва руската делегация".