Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на гостуващия секретар на руския съвет за сигурност Николай Патрушев, че Израел няма да допусне Иран да се окопае на неговата северна граница със Сирия, предаде ДПА.
Той се обърна към близката съветска история, за да потърси разбиране на израелската позиция в конфликта с Иран, като припомни вероломното нападение на нацистка Германия срещу СССР през 1941 г.

"Затова аз съм сигурен, че в Русия разбират какво означава за нас един режим, който призовава за нашето унищожение - не само да ни завладее, а да ни унищожи - и всеки ден действа, за да постигне тази цел", каза Нетаняху според текста на думите му, разпространен от неговата канцелария.

И добави:

"Затова Израел няма да позволи на Иран, който призовава за нашето унищожение, да се укрепи на нашата граница, и ние ще направим всичко, за да му попречим да се сдобие с ядрено оръжие". 

Двустранната среща се състоя в рамките на двудневния американско-руско-израелски форум на високо равнище в Ерусалим, който се очаква да се фокусира върху положението в Близкия изток и особено върху Иран - заклет противник както на Израел, така и на САЩ. 
Патрушев, цитиран от ТАСС, каза преди срещата си с Нетаняху, че Русия "обръща сериозно внимание за гарантиране на сигурността на Израел".

"За да решим този проблем на практика, жизнено важно е да върнем мира и стабилността в този регион, включително и на територията на Сирия", добави той. 

В предстоящата тристранна среща освен Патрушев ще участват съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън и председателят на Съвета за национална сигурност на Израел Меир бен Шабат. Нетаняху нарече тази среща "историческа и безпрецедентна" и каза, че тя е "много важна за установяване на сигурност в Близкия изток в бурни времена".
Според ТАСС Патрушев посочил, че на срещата "Русия ще вземе предвид интересите на Иран и ще запознае с тях израелците и американците". 
На съвместна пресконференция с Нетаняху в Ерусалим вчера Болтън предупреди Иран, "да не смята благоразумието и сдържаността на САЩ за слабост", предаде БТА.