Журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов окончателно успя да осъди МВР за незаконен арест. 

Върховният административен съд потвърди решенията на два състава на Административния съд в Перник, че заповедта за задържане на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов е незаконосъобразни. Актът на вътрешното ведомство беше атакуван пред съда чрез адвокат Николай Хаджигенов.

Стоянов, румънският му колега Атила Биро и приятел-юрист на българския журналист бяха задържани край радомирското село Егълница вечерта на 13 септември тази година. Те се намираха там, за да проверят сигнал, че се горят документи, свързани с "Джи Пи Груп". "Биволъ" работеше по темата за корупция при раздаването на обществени поръчки и европейски фондове, свързани консултантски фирми и големи "комисионни", добила популярност като "Джи Пи Гейт" по името на компанията. Фирмата нашумя и с проблемите около ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в София.

"Задържането следва да бъде обосновано с конкретни данни за извършване на престъпление от съответното лице или данни за съпричастност на лицето към извършването на конкретно престъпление", пише в решението на съда, според който в заповедта за задържането се съдържа само "бланкетно изявление на органа, че има данни за извършено престъпление - присъствие в периметър на местопроизшествие".

"Тези мотиви не обосноват данни за участие на Д. Стоянов в извършването на каквото и да било престъпление, което да е наложило задържането му срок от 24 часа", се казва още в решението.

 
Решението на ВАС № 9338 от 18.06.2019 е окончателно.